suria

Mama Menentang Kenaikan Gaji Pembantu Rumah

KUALA LUMPUR: Persatuan Pembantu Rumah Majikan Malaysia (Mama) tidak bersetuju dengan cadangan kedutaan Indonesia bahawa gaji pembantu rumah Indonesia akan dinaikkan "lebih tinggi" daripada persetujuan RM700 yang dibuat sebelum ini.

Presidennya Engku Ahmad Fauzi Engku Muhsein berkata Mama tegas menyokong memorandum persefahaman (MoU) yang ditandatangani antara Malaysia dan Indonesia pada Mei tahun lepas, yang menetapkan gaji minimum pembantu rumah pada RM700 sebulan.

"Membayar RM700 sebulan sudah menjadi beban kepada majikan. Sebarang peningkatan selanjutnya adalah tidak boleh diterima sama sekali, "katanya.

Engku Ahmad berkata penguatkuasaan terhadap MoU yang telah dipersetujui kedua-dua belah pihak Malaysia dan Indonesia.

Beliau diminta mengulas mengenai maklumat Kedutaan Indonesia, sosial dan kebudayaan menteri hal ehwal kaunselor, Suryana Sastradiredja yang memetik sebagai berkata bahawa pembantu rumah telah dibayar sehingga RM2, 000 sebulan di Hong Kong dan jika "orang kaya di Malaysia" mahu untuk perkhidmatan ini, mereka perlu membayar lebih.

Beliau juga dilaporkan berkata majikan tidak perlu memotong RM1, 800 daripada gaji pembantu rumah pada setiap enam bulan sebagai sebahagian daripada yuran agensi.

Untuk ini, Engku Ahmad berkata: "Majikan boleh mempertimbangkan potongan yuran agensi dikurangkan daripada RM1, 800."

Beliau menggesa agensi pembantu rumah tidak boleh menjadi "lebih kapitalis" dalam meminta untuk kenaikan dalam bayaran tinggi kerana tidak semua orang mampu dengan bayaran tersebut.

Engku Ahmad berkata lebih 100,000 isi rumah memerlukan pembantu rumah manakala terdapat 230,000 majikan yang berdaftar dengan pembantu rumah.

Sementara itu, Persatuan Agensi Pembantu Rumah Asing Presiden Jeffrey Foo Malaysia berkata, Kerajaan Malaysia sedang menyemak semula struktur kos untuk pembantu rumah Indonesia dengan kerajaan Indonesia.

Foo berkata bahawa kos pengambilan pembantu rumah akan menjadi lebih tinggi daripada RM4, 511 untuk seimbangkan bekalan pasaran dan permintaan.

"Kos boleh mencapai kira-kira RM7, 000 kepada RM9, 000," Foo berkata, sambil menambah bahawa kerajaan mungkin berunding untuk menyerahkan yuran dan kos agensi itu sendiri kepada pembantu rumah.

Artikel Lain