Akademi Undang-Undang Bukan Saingi Majlis Peguam - Semasa | mStar

Akademi Undang-Undang Bukan Saingi Majlis Peguam

KUALA LUMPUR: Cadangan penubuhan Akademi Undang-Undang bukan bertujuan menandingi Majlis Peguam sebaliknya menjadi pelengkap di samping memperkembangkan sistem perundangan negara, Persidangan Dewan Rakyat diberitahu pada Isnin.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Liew Vui Keong berkata, cadangan penubuhan akademi tersebut adalah bagi mewakili anggota profesion perundangan secara menyeluruh melibatkan pelbagai golongan seperti anggota badan kehakiman, ahli akademik, pengamal undang-undang di Jabatan Peguam Negara, bekas hakim dan sebagainya.

"Penubuhan dan fungsi Majlis Peguam adalah mengikut Akta Profesion Undang-Undang 1976 dan kerajaan tidak berhasrat memansuhkannya atau meminda mana-mana peruntukan di dalamnya. Majlis Peguam masih boleh berfungsi seperti yang ada sekarang," katanya ketika menjawab ucapan penangguhan oleh Ooi Chuan Aun (DAP-Jelutong).

Ooi dalam ucapannya berkata, cadangan kerajaan menubuhkan satu alternatif bagi menandingi dan menyaingi Majlis Peguam adalah satu langkah yang bahaya kerana ini akan melibatkan konflik antara kuasa eksekutif dan legislatif.

Liew berkata, cadangan penubuhan yang akan dilaksanakan melalui Rang Undang-undang Akademi Undang-undang Malaysia itu bukan satu tindak balas terhadap Majlis Peguam memandangkan ia telah dipersetujuan lebih 10 tahun dahulu.

Sidang Dewan disambung esok. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel