Pendaftaran Majikan Pembantu Rumah Indonesia Bukan Tugas Papa - Mama - Semasa | mStar

Pendaftaran Majikan Pembantu Rumah Indonesia Bukan Tugas Papa - Mama

PETALING JAYA: Sebuah persatuan yang ditubuhkan untuk menjaga kepentingan majikan mempersoalkan keperluan untuk mendaftarkan majikan di seluruh negara, sambil berkata pembantu rumah Indonesia diperlukan segera di sini.

Presiden Persatuan Pembantu Rumah Majikan Malaysia (Mama) Engku Ahmad Fauzi Engku Muhsein juga menyifatkan tindakan itu sebagai "meletakkan kereta sebelum kuda" kerana majikan tidak mengetahui bila pembantu rumah akan tiba.

"Kita tidak tahu bila pembantu rumah yang akan datang kerana isu-isu yang tidak dapat diselesaikan seperti harga dan sukatan latihan untuk pembantu rumah," katanya, sambil menambah bahawa ia bukanlah kebiasaan apabila majikan perlu diteliti terlebih dahulu kelayakan mereka.

"Kita harus mengambil berat tentang kecekapan dan kualiti pembantu rumah sebaliknya," katanya.

Dilaporkan bahawa keluarga yang memerlukan pembantu rumah Indonesia boleh mendail nombor bebas tol dan berdaftar dengan Persatuan Agensi Pembantu Rumah Asing (Papa).

Pemangku Presiden Papa, Jeffrey Foo berkata latihan itu adalah untuk menganggarkan bilangan majikan yang berpotensi dan memaklumkan kepada Indonesia untuk membekalkan pembantu rumah sewajarnya.

Majikan yang berpotensi diminta untuk mendail 1-800-222-000 dan mereka akan menerima SMS yang meminta nama, nombor kad pengenalan mereka, rumah dan alamat e-mel.

Papa telah memberi jaminan bahawa maklumat itu tidak akan disalahgunakan.

Engku Ahmad menambah bahawa hanya pihak berkuasa mempunyai hak untuk menyemak majikan, bukan agensi.

"Agensi hanya perlu memproses permohonan dan membekalkan pembantu rumah kepada majikan," katanya, sambil menambah bahawa adalah menjadi tanggungjawab Mama untuk mendidik dan mendisiplinkan majikan daripada menzalimi pembantu rumah mereka.

Sementara itu, Papa berkata ia telah menerima 1115 SMS daripada majikan yang ingin menggaji pembantu rumah Indonesia.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel