Polis Periksa Kotak Hitam Bas Ekspres Bagi Tentukan Punca Kemalangan Maut - Semasa | mStar

Polis Periksa Kotak Hitam Bas Ekspres Bagi Tentukan Punca Kemalangan Maut

KUALA LUMPUR: Polis pada Isnin sedang meneliti peralatan kotak hitam yang dipasang di dalam bas ekspres yang terlibat dalam kemalangan ngeri di Kilometer 223, Lebuh Raya Utara-Selatan berhampiran Plaza Tol Simpang Ampat, Rembau, petang semalam.

Ketua Trafik Pasukan Bukit Aman Datuk Abdul Aziz Yusof berkata siasatan dari semua sudut termasuk pemeriksaan kotak hitam sedang dijalankan bagi menentukan punca sebenar berlakunya kemalangan maut terburuk untuk tahun ini.

"Kita akan melaksanakan segala proses siasatan termasuk dari semua sudut bagi memastikan bagaimana tragedi itu boleh berlaku.. setakat ini kita sendiri belum dapat pastikan bagaimana sebenarnya kejadian itu berlaku.

"Buat masa ini yang kita tahu, bas itu terbabas di jalan bersebelahan sebelum melanggar beberapa kenderaan.. justeru saya minta semua pihak agar jangan membuat sebarang andaian," katanya ketika ditemui pemberita selepas Majlis Derma Kurnia Motosikal dan Motokar oleh Sultan Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar kepada PDRM di Bukit Aman di sini.

Beliau berkata hasil semakan dan siasatan awal mendapati bas, syarikat bas serta pemandu bas tersebut yang turut maut dalam kemalangan itu, memiliki rekod bersih dan tiada rekod saman tertunggak.

Katanya, berdasarkan rekod, syarikat bas tersebut juga tidak pernah terlibat dalam kemalangan serius sebelum ini dan usia pemandu lori tersebut iaitu 52 tahun disifatkan sebagai cukup berpengalaman.

"Buat masa ini kita jangan tuding jari pada sesiapa.. kita tengok pada hasil siasatan nanti, siapa dan apa punca kejadian itu," katanya.

Abdul Aziz berkata menurut rekod juga, pernah beberapa kali kenderaan mengalami kemalangan di lokasi yang sama memandangkan kawasan tersebut agak gelap.

"Kalau kita tengok rekod, kemalangan itu tidaklah dikatakan kerap atau lokasi kemalangan maut walaupun kawasan itu agak gelap.. tetapi kemalangan ini berlaku pada waktu petang iaitu kira-kira 6.47 petang dan keadaan pada masa itu masih terang," katanya.

Beliau berkata bas ekpres tersebut bertolak pada pukul 6 petang dengan 40 penumpang dari Melaka sebelum terbabit dalam kemalangan kira-kira 45 minit kemudian.

Katanya, sehingga ini seramai 12 individu disahkan terbunuh manakala 38 yang lain cedera termasuk 10 parah dalam kemalangan yang membabitkan dua buah bas, sebuah van dan dua kereta itu.

Dalam kejadian semalam, bas ekspres Delima tersebut dikatakan dipandu laju sebelum hilang kawalan dan terbabas serta melanggar pembahagi lebuh raya lalu melambung ke laluan bertentangan dan melanggar van, bas serta menghempap dua buah kereta. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

MMA cabar ego Zul Ariffin