Kerajaan Tubuh Majlis Penasihat Kesihatan Mental

KUALA LUMPUR: Kerajaan telah menubuhkan Majlis Penasihat Promosi Kesihatan Mental bagi mengukuhkan aktiviti promosi kesihatan mental antara kerajaan, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan komuniti.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata mesyuarat pertama majlis itu yang terdiri daripada 12 anggota diadakan semalam di Putrajaya dengan dipengerusikan oleh beliau.

Beliau berkata penubuhan majlis itu adalah selaras dengan usaha kerajaan dalam menangani masalah kesihatan mental di kalangan masyarakat yang semakin meruncing kebelakangan ini.

"Kementerian Kesihatan telah mengambil langkah menubuhkan Majlis Penasihat Promosi Kesihatan Mental di mana ahli-ahli yang dilantik akan bertindak memberi pandangan teknikal dan nasihat kepada Menteri Kesihatan di dalam aspek promosi kesihatan mental," katanya dalam kenyataan di sini, Selasa.

Dua belas anggota itu terdiri daripada pakar-pakar psikiatri, pakar dalam bidang kesihatan awam dan wakil-wakil NGO.

Antara anggotanya ialah Pengerusi Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Negara (Niosh) Tan Sri Lee Lam Thye, Presiden Persatuan Kesihatan Mental Malaysia Datin Dr Ang Kim Teng, Presiden Persatuan Sokongan Minda Malaysia Dr Abdul Kadir Abu Bakar dan Pakar Perunding Psikiatri Pusat Perubatan Selangor Prof Dr M. Parameshvara. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain

Memulakan langkah pemulihan ekonomi