Kerajaan Tubuh Majlis Penasihat Kesihatan Mental - Semasa | mStar

Kerajaan Tubuh Majlis Penasihat Kesihatan Mental

KUALA LUMPUR: Kerajaan telah menubuhkan Majlis Penasihat Promosi Kesihatan Mental bagi mengukuhkan aktiviti promosi kesihatan mental antara kerajaan, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan komuniti.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata mesyuarat pertama majlis itu yang terdiri daripada 12 anggota diadakan semalam di Putrajaya dengan dipengerusikan oleh beliau.

Beliau berkata penubuhan majlis itu adalah selaras dengan usaha kerajaan dalam menangani masalah kesihatan mental di kalangan masyarakat yang semakin meruncing kebelakangan ini.

"Kementerian Kesihatan telah mengambil langkah menubuhkan Majlis Penasihat Promosi Kesihatan Mental di mana ahli-ahli yang dilantik akan bertindak memberi pandangan teknikal dan nasihat kepada Menteri Kesihatan di dalam aspek promosi kesihatan mental," katanya dalam kenyataan di sini, Selasa.

Dua belas anggota itu terdiri daripada pakar-pakar psikiatri, pakar dalam bidang kesihatan awam dan wakil-wakil NGO.

Antara anggotanya ialah Pengerusi Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Negara (Niosh) Tan Sri Lee Lam Thye, Presiden Persatuan Kesihatan Mental Malaysia Datin Dr Ang Kim Teng, Presiden Persatuan Sokongan Minda Malaysia Dr Abdul Kadir Abu Bakar dan Pakar Perunding Psikiatri Pusat Perubatan Selangor Prof Dr M. Parameshvara. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain