suria

Zahrain: Lim Tetap Seorang Diktator

PETALING JAYA: Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohd Hashim hari ini menegaskan tindakan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang mahu tahu siapa lagi pemimpin negeri itu yang menyokong Zahrain membuktikan pemimpin DAP itu seorang diktator.

Zahrain mempersoalkan motif di sebalik kenyataan Lim hari ini yang ingin melihat siapa lagi pemimpin di negeri itu menyokongnya mengkritik Ketua Menteri berkenaan.

"Saya ingin persoalkan maksud (Lim) Guan Eng nak tengok siapa lagi pemimpin Pulau Pinang yang sokong saya?

"Apa maknanya? Beliau nak ugut orang lain? Inilah buktinya yang saya katakan beliau adalah seorang diktator," katanya kepada mStar Online di sini semalam.

Media hari ini melaporkan Lim berminat untuk mengetahui siapa lagi pemimpin Pulau Pinang yang akan tampil menyokong Zahrain.

Minggu lalu, Zahrain dengan lantang mengkritik kepimpinan Lim yang dilabelnya sebagai diktator, cauvinis dan berpemikiran komunis.

Semalam Ahli Parlimen Nibong Tebal, Tan Tee Beng juga tampil secara terbuka mengkritik kepimpinan Lim yang disifatkannya sebagai berat sebelah.

Tan juga mendakwa sikap ala diktator yang ditunjukkan Setiausaha Agung DAP itu menyebabkan hubungan rakan pakatan pembangkang di Pulau Pinang hanya kelihatan baik secara luaran tetapi 'bergolak' di dalam.

Selain itu, mengulas mengenai tindakan Tan yang memilih untuk mengkritik secara terbuka sepertinya, Zahrain berkata: "Saya tak pernah pengaruh atau hasut siapa-siapa untuk ikut cara saya.

"Tan turut mengkritik (Lim) Guan Eng sebab mungkin dia juga faham apa yang saya kata, dia faham apa yang saya cuba sampaikan demi kebaikan parti."

Ditanya sama ada beliau akan menarik balik kenyataannya terhadap Lim ekoran gesaan banyak pihak termasuk pemimpin partinya sendiri, beliau bagaimanapun tetap mempertahankannya.

"Buat apa saya nak tarik balik kenyataan yang betul?

"Saya cakap perkara yang berlaku, bukan yang direka... jadi tak perlu nak tarik balik, saya bukan hipokrit," katanya.

Artikel Berikut

7 Kaki Sabung Ayam Ditahan Polis

Artikel Lain

TMJ beri bayangan KJ bakal jadi CEO JDT