Tikar Mengkuang Masih Dekat Di Hati - Rencana | mStar

Tikar Mengkuang Masih Dekat Di Hati

Asiah sedang membuat anyaman tikar untuk dijual.
Asiah sedang membuat anyaman tikar untuk dijual.

KOTA BARU: Tikar, bakul dan bag yang diperbuat daripada mengkuang adalah antara produk kraf yang menjadi keperluan harian masyarakat suatu ketika dahulu, yang kini ia semakin terpinggir kegunaannya berikutan kemunculan barangan moden.

Bagi masyarakat kampung, barangan kraf begitu dekat dengan mereka umpamanya tempayan diletakkan di tepi tangga untuk mengisi air bagi membasuh kaki sebelum melangkah naik ke dalam rumah yang sudah tersedia dengan hamparan tikar mengkuang.

Sekarang ini amat jarang untuk melihat tempayan diletakkan di tepi tangga jika adapun sebagai perhiasan manakala tikar mengkuang sudah berganti dengan tikar plastik atau permaidani, yang pelbagai corak dan warna.

Tambahan pula tidak ramai lagi yang mahir untuk membuat tikar mengkuang atau bakul mengkuang sebaliknya adalah lebih mudah membeli barangan itu yang diperbuat daripada plastik di kedai runcit.

Disebabkan jarang melihat atau menggunakannya, ramai terutama generasi muda yang terpegun apabila melihat produk kraf diperagakan di sesuatu pameran kerana kehalusan seni pembuatannya.

Sama ada diperbuat daripada daun mengkuang, daun pandan, rotan, buluh dan tanah liat, produk kraf ini mencuit pandangan dan diakui pembuatnya seorang yang tekun dan kreatif.

"Tikar mengkuang ini sungguh cantik, seni anyamannya begitu halus, tentunya penganyamnya seorang yang sabar dan kreatif, " kata Mohamad Saiful Abdullah, 33, seorang pengunjung pada Promosi Kraf Malaysia di sebuah pasaraya di sini, baru-baru ini.

TIKAR MENGKUANG MASIH PUNYA TEMPAT

Seorang pengusaha anyaman tikar mengkuang, Nik Asiah Chik, 48, dari Pasir Puteh berkata, tikar mengkuang masih mempunyai tempat termasuk sebagai hiasan bagi mereka yang cintakan seni kraf tradisional.

Bagi mengkomersialkan produknya, beliau mengikuti kursus dengan Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia (Kraftangan Malaysia) yang mendorong tempahan yang diterimanya "tidak menang tangan".

"Malah saya turut mendapat tempahan dari negeri luar seperti Kuala Lumpur, Terengganu, Kedah dan Selangor," katanya yang sebelum ini hanya menjual tikar mengkuang kepada penduduk sekitar Pasir Puteh.

Ibu kepada lima orang anak ini berkata pendapatan bulanannya mencecah RM600 hingga RM1,000 sejak mengikuti program promosi kraf anjuran perbadanan itu.

"Sebelum ini pendapatan saya hanya antara RM200 dan RM400 sebulan tetapi sejak mengikuti program anjuran Kraftangan Malaysia, saya mula dikenali dan banyak tempahan diterima," katanya sambil menambah minat yang mendalam dalam bidang anyaman itu mendorongnya untuk mengikuti kursus anjuran perbadanan itu bermula pada 1985.

"Pada mulanya saya hanya menolong ibu menganyam tikar, dan dari situ timbul minat kemudian saya mengikuti kursus anjuran perbadanan," katanya.

Tikar mengkuang yang ditawarkan adalah antara RM20 dan RM400 sehelai.

PENDAPATAN MENINGKAT

Pengusaha Era Seramik, Ahmad Cukri Mat Johor, 42, berkata sejak menyertai program anjuran Kraftangan Malaysia pada 2006 pendapatan tahunannya sentiasa meningkat.

"Pendapatan bulanan saya kini sebanyak RM12,000 hingga RM14,000 berbanding sebelum menyertai program anjuran Kraftangan Malaysia iaitu sebanyak RM1,300 hingga RM1,500 sebulan," katanya.

Usahawan dari Perak itu yang mengusahakan produk seramik antaranya labu sayong dan lampu hiasan seramik, berkata beliau menerima banyak tempahan daripada orang ramai ketika mengikuti program promosi kraf.

"Saya mengikuti promosi kraf di setiap negeri dan ketika itulah orang mula mengenali saya dan berminat untuk menempah dengan kuantiti yang banyak. Ada yang tempah sebagai cenderahati majlis perkahwinan dan ada yang tempah untuk dijadikan perhiasan rumah dan pejabat," katanya.

Ahmad Cukri yang berpengalaman lebih 20 tahun dalam bidang pembuatan seramik berkata produk kraf adalah barangan unik yang mampu dimiliki kerana harga yang ditawarkan adalah berpatutan.

"Saya menawarkan harga antara RM1 hingga RM70 mengikut saiz dan jenis seramik seperti labu sayong dan lampu hiasan seramik," katanya.

HASILKAN PRODUK CITARASA TERKINI

Rata-rata pengusaha kraf yang ditemui pada pameran itu mengakui Kraftangan Malaysia berjaya membantu meningkatkan pendapatan usahawan tempatan di samping memperkenalkan produk dari negeri yang berlainan kepada masyarakat dalam program yang dianjurkan sepanjang tahun.

Sementara itu, Pengarah Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia Cawangan Kelantan Mohd Razis Md Said berkata pelbagai aktiviti diatur setiap tahun di bawah program Kraftangan Malaysia kepada lebih 300 ahli kraftangan.

"Usahawan di bawah Program Kraftangan Malaysia ini akan diberi latihan yang mencukupi dalam penghasilan produk-produk terkini. Mereka diberi latihan dalam penghasilan produk baharu yang bersesuaian dengan keadaan pasaran," katanya.

Beliau berkata pelbagai program disediakan secara menyeluruh bagi membantu usahawan meningkatkan pendapatan mereka di samping memperkenalkan produk mereka di seluruh negeri.

"Kita adakan aktiviti khas seperti program bahagian usahawan, program rekaan, dan program bahagian promosi," katanya.

Razis berkata walaupun tiada dana khas disediakan untuk usahawan di bawah program Kraftangan Malaysia tetapi mereka turut dibantu secara menyeluruh iaitu dari peringkat pengeluaran hingga promosi produk. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Tradisi Munjung Diteruskan Pada Syawal

Artikel Berikut

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain

Tommy Thomas letak jawatan Peguam Negara