RAMAI TIDAK SEDAR BAHAYA MAKANAN YANG DISIMPAN LAMA - Rencana | mStar

RAMAI TIDAK SEDAR BAHAYA MAKANAN YANG DISIMPAN LAMA

GEORGE TOWN: Kesedaran mengenai bahaya Mikotoksin masih rendah apabila ramai di kalangan rakyat negara ini tidak menyedari makanan yang dimakan mungkin dicemari bahan itu.

Pengerusi Jawatankuasa Persidangan Antarabangsa Mikotoksin, Prof Baharuddin Salleh berkata Mikotoksin, iaitu sejenis racun atau toksin, terhasil daripada kulat yang tumbuh pada makanan dan hasil pertanian.

"Contohnya roti atau makanan lain yang kita simpan lama dan ditumbuhi kulat, kulat berkenaan akan menghasilkan Mikotoksin dan jika kita memakan makanan itu, ia boleh mengakibatkan kesan jangka panjang terhadap kesihatan," katanya kepada pemberita selepas perasmian persidangan itu di sini hari ini.

Baharuddin, yang juga pensyarah Pusat Pengajian Sains Biologi, Universiti Sains Malaysia berkata apa yang membimbangkan ialah racun berkenaan mempunyai sifat yang tahan panas dan akumulatif.

"Bila kita masak pun ia tidak akan musnah dan apabila ia berada dalam mana-mana organ badan kita, ia akan membiak dari masa ke masa hingga mengakibatkan kerosakan pada organ berkenaan," katanya.

Baharuddin berkata, sesetengah kulat itu menghasilkan mikotoksin yang sangat berbahaya yang dinamakan aflatoksin. Katanya manusia yang memakan makanan yang mengandungi aflatoksin boleh menghidapi kerosakan hati dan barah hati.

Selain itu, katanya Mikotoksin juga boleh didapati dalam susu dan daging binatang ternakan yang memakan makanan yang dicemari racun itu.

"Pengambilan susu dan daging yang dicemari Mikotoksin itu turun membahayakan kesihatan," katanya.

Oleh itu, beliau berkata, orang ramai perlu menyimpan makanan dengan baik bagi mengelak daripada dicemari kulat yang menghasilkan Mikotoksin.

Artikel Sebelum

Youth MaD Fest 2010: Satu Muzik, Satu Tarian

Artikel Berikut

Klik

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain