Melaka & USM Jalin Kerjasama Bangunkan Bandar Teknologi Hijau - Kampus | mStar

Melaka & USM Jalin Kerjasama Bangunkan Bandar Teknologi Hijau

GEORGE TOWN: Kerajaan negeri Melaka akan bekerjasama dengan Universiti Sains Malaysia (USM) dalam usaha menjadikan negeri itu sebagai "Negeri Bandar Teknologi Hijau" menjelang 2020.

Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam berkata dengan adanya sumbangan tenaga pakar dari USM, usaha ke arah membangunkan Melaka sebagai bandar raya lestari akan dapat dipercepatkan.

"Menerusi sumbangan tenaga pakar dari USM kita yakin dapat merangka pelan pembangunan teknologi hijau yang mantap," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Malam Pendekar di USM, di sini malam Sabtu.

Mohd Ali yang juga Presiden Persekutuan Silat Kebangsaan (Pesaka), berkata perjanjian persefahaman antara kedua-duanya akan dimeterai dua minggu lagi.

Beliau berkata kerajaan negeri Melaka juga telah menyediakan Pelan Induk Teknologi Hijau yang menggariskan lima teras strategik untuk memandu pembangunan teknologi hijau di negeri itu.

Katanya lima teras strategik itu ialah mengukuhkan institusi berkaitan teknologi hijau; menyediakan persekitaran pembangunan teknologi hijau yang kondusif; mengukuhkan pembangunan modal insan; menggalakkan penyelidikan serta inovasi teknologi hijau; dan promosi serta kesedaran awam terhadap kepentingan teknologi hijau.

Mohd Ali berkata berpandukan teras terbabit, kerajaan Melaka giat menggerakkan program yang menekankan ciri-ciri penggunaan teknologi hijau dalam setiap pembangunan yang dilaksanakan dalam kawasan pentadbirannya.

"Ia termasuk alam sekitar, demografi, ekonomi bandar, kemudahan masyarakat, rekreasi, pengangkutan, aksesibiliti, pengurusan dan kewangan," katanya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

Artikel Lain