Peguam Filipina Cabar Kempen Duterte - Dunia | mStar

Peguam Filipina Cabar Kempen Duterte

MANILA: Peguam di Filipina pada Khamis mengumumkan jalinan perikatan besar-besaran untuk mencabar tindakan Presiden Rodrigo Duterte yang memerangi dadah dalam tempoh 16 bulan ini.

Ia ditubuhkan selepas kempen tersebut meragut lebih daripada 3,900 nyawa yang kebanyakannya terdiri daripada rakyat Filipinan yang menetap di bandar dan dihimpit kemiskinan.

Polis berkata, mangsa terpaksa mempertahankan diri sendiri selepas suspek yang bersenjata enggan menangkap mereka.

Para Peguam Penentangan Pembunuhan Luar Undang-Undang menambah bilangan suara yang menyeru kerajaan untuk menamatkan kempen itu.

"Adalah menjadi tanggungjawab semua peguam untuk secara konsisten, bersikap tegas untuk mempertahankan hak asasi manusia," kata Edre Olalia, Ketua Kesatuan Kebangsaan Peguam Rakyat.

Jurucakap Duterte, Harry Roque yang juga seorang anggota kongres dan seorang peguam hak asasi manusia, menafikan pencabulan hak bagi pihak presiden tetapi mengalu-alukan kumpulan baharu itu.

"Sekiranya kita tidak dapat membuktikan bahawa terdapat pembunuhan dilakukan di luar undang-undang, kita tidak boleh mengatasi tanggapan itu (ketetapan dalam melaksanakan fungsi rasmi)," kata Roque.

"Dia (Duterte) tidak akan bertolak ansur dengan pembunuhan. Dia hanya akan bertolak ansur dengan pembunuhan apabila ia selari dengan tanggunjawab," kata Roque. - Reuters

Duterte

Artikel Sebelum

Korea Utara Nafi Nahas Tapak Nuklear

Artikel Berikut

Anak Gajah Malang Terjun Lumpur

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

Artikel Lain