Tiada Niat Sorok Fakta

POLIS Las Vegas menegaskan pihaknya tidak berhasrat menyembunyikan sebarang fakta atau maklumat berkaitan kejadian tembakan yang mengorbankan 58 nyawa ketika menyaksikan konsert muzik country baru-baru ini.

Jurucakap polis, Joseph Lombardo berkata, tindakan pihaknya mengkaji semula rentetan kejadian itu bukan untuk menyembunyikan sesuatu.

Berdasarkan fakta terkini hasil kajian semula rentetan kejadian itu pada Isnin, pihaknya mendapati pasukan keselamatan hotel menyedari kehadiran penyerang terlibat enam minit sebelum mula melepaskan tembakan ke arah 20,000 pengunjung konsert itu.

Bagaimanapun ia telah menimbulkan persoalan baharu, termasuk kenapa Stephen Paddock tidak dihalang daripada terus melepaskan tembakan dan sama ada pengawal keselamatan hotel dan polis bekerjasama sebaik suspek dikesan.

"Tidak kira apa juga rentetan kejadian itu, respons dari pihak polis adalah secepat mungkin," katanya menerusi video yang dimuatnaik menerusi laman web LasVegasNow.com.

Dalam kejadian itu, suspek yang juga bekas tentera itu menembak mati dirinya selepas melepaskan tembakan dari tingkat 32 hotel kasino Mandalay Bay.

Menurut Lombardo, Paddock telah menembak pengawal keselamatan hotel berkenaan, Jesus Campos yang melakukan rondaan selepas loceng kebakaran berbunyi pada aras 32 bangunan itu, kira-kira enam minit sebelum suspek melepaskan tembakan rambang ke arah mangsa.- Reuters

Paddock, Lombardo

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Beri Ulasan Negatif, Wanita Digesa Diet

Klik

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain