Duterte Larang Polis, Tentera Terlibat Operasi Dadah - Dunia | mStar

Duterte Larang Polis, Tentera Terlibat Operasi Dadah

Kejadian yang dirakam pada 3 Oktober lalu di mana Nanette Castillo meratapi kematian anak lelakinya, Aldrin yang ditembak pihak berkuasa kerana disyaki terlibat dalam kegiatan dadah.

MANILA: Polis dan tentera Filipina diarah menghentikan sebarang operasi berkaitan dadah di negara ini, arahan kedua yang dikeluarkan tahun ini.

Arahan dikeluarkan Presiden Filipina, Rodrigo Duterte pada Rabu.

Pejabat presiden mengumumkan polis, tentera dan agensi lain diundurkan daripada kempen memerangi dadah yang dilancarkan Duterte sejak berkuasa tahun lalu.

Hanya Agensi Penguat Kuasa Dadah Filipina (PDEA) menjadi badan tunggal menjalankan semua kempen dan operasi antidadah.

Ia dikatakan berpunca daripada tindakan polis yang bertanggungjawab dalam kebanyakan tangkapan dan menembak mati suspek tidak diketahui.

Lebih 3,900 suspek ditembak mati dalam kejadian yang didakwa polis untuk mempertahankan diri daripada penjenayah yang bersenjata.

Duterte menggantung semua operasi dadah yang dijalankan polis pada Januari lalu selepas beberapa anggota polis menculik dan membunuh seorang ahli perniagaan Korea Selatan.

Bagaimanapun, dia menarik balik larangan berkenaan lima minggu kemudian dan mendakwa pengedar dadah kembali semula ke jalanan.

Sementara itu, sekumpulan peguam memfailkan petisyen di Mahkamah Agung bagi menghentikan kempen berkenaan yang didakwa melanggar undang-undang.

Menurut petisyen itu, kempen berkenaan memberi lesen kepada polis membunuh suspek penagih dan pengedar dadah tanpa bukti kukuh.

Kumpulan Bantuan Perundangan Percuma (FLAG) yang memfailkan petisyen itu juga mendesak campur tangan perundangan terhadap ribuan kes pembunuhan yang dilakukan polis.

“Perang dadah yang dilancarkan kerajaan ini tidak akan menghentikan aktiviti pengedaran dadah, jenayah dan rasuah.

“Ia hanya menyebabkan pembunuhan ramai mangsa terutama orang miskin,” kata pengerusi FLAG, Jose Manuel Diokno.

Duterte , PDEA

Artikel Sebelum

Bolehla, Dari Tak Ada Kan…

Artikel Berikut

Tiada Niat Sorok Fakta

Artikel Lain