Armada Laut AS, Australia Jadi Sasaran Baharu Pyongyang - Dunia | mStar

Armada Laut AS, Australia Jadi Sasaran Baharu Pyongyang

ARMADA serangan AS yang diketuai kapal pengangkut pesawat USS Carl Vinson dijangka tiba di perairan Semenanjung Korea dalam tempoh beberapa hari lagi.

PYONGYANG: Korea Utara mengancam untuk menyerang kapal pengangkut pesawat milik Amerika Syarikat (AS) yang dikerah ke perairan Semenanjung Korea selain memberi amaran mahu melancarkan serangan nuklear ke atas Australia jika negara itu terus membuta-tuli menyokong Washington.

Amaran terbaharu Pyongyang itu dikeluarkan ketika dua kapal perang Jepun menyertai armada serangan tentera Laut AS yang diketuai kapal pengangkut pesawat USS Carl Vinson.

Presiden AS, Donald Trump mengarahkan armada tersebut memasuki perairan Semenanjung Korea susulan kerancakan Korea Utara menjalankan ujian nuklear dan peluru berpandu selain ancaman yang dikeluarkan oleh Pyongyang untuk menyerang AS serta sekutunya.

Armada serangan itu dijangka tiba dalam beberapa hari lagi, sekali gus meningkatkan kemungkinan bahawa AS akan mengambil langkah ketenteraan ke atas kedegilan Korea Utara untuk menghentikan progaram pembangunan senjata nuklear.

Namun Pyongyang tidak mengendahkan amaran dan langkah drastik yang diambil oleh AS itu sebaliknya menyatakan kesediaan untuk menghadapi sebarang kemungkinan termasuk berperang dengan negara barat itu.

"Tentera kami bersedia untuk menenggelamkan kapal pengangkut pesawat AS berkuasa nuklear dengan hanya satu serangan," lapor akhbar tempatan, Rodong Sinmun dalam ruangan kolumnis pada Ahad.

Akhbar itu juga mengaitkan kapal terbabit sebagai haiwan liar dan satu serangan ke atasnya boleh menjadi contoh terbaik untuk mempamerkan kekuatan tentera Korea Utara.

Dalam pada itu, stesen televisyen tempatan, KCNA yang memetik kenyataan jurucakap Kementerian Luar Korea Utara berkata, Australia turut disenaraikan sebagai sasaran selepas negara itu membuta-tuli mengikut jejak langkah AS.

"Jika Australia berterusan mengikut langkah AS memulau dan meminggirkan Korea Utara, negara itu berada dalam jarak serangan nuklear tentera Korea Utara," lapor KCNA.

Ugutan itu dikeluarkan selepas Menteri Luar Australia, Julie Bishop berkata, pihaknya melihat program nuklear Pyongyang sebagai satu ancaman.

Korea Utara , Nuklear , AS , Australia

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

CIA Cuba Bunuh Jong-un?

Korea Utara Cari Pasal Dengan China

Artikel Lain