48 Terbunuh Nahas Pesawat Pakistan - Dunia | mStar

48 Terbunuh Nahas Pesawat Pakistan

Anggpta tentera dan sukarelawan dalam operasi mencari mangsa dari bangkai pesawat PIA yang terhempas di lokasi nahas di Saddha Batolni di daerah Abbottabad di wilayah Khyber Pakhtunkhwa, Pakistan. Foto AFP

SADDHA BATOLNI (Pakistan): Semua 48 mangsa yang menaiki pesawat Pakistan yang terhempas pada Rabu terbunuh, sekaligus menjadikan ia salah satu daripada nahas penerbangan terburuk dalam sejarah negara itu.

Pihak berkuasa penerbangan awam berkata, penerbangan Pakistan International Airlines (PIA) PK661 terhempas selepas salah satu daripada enjin turbopropnya gagal berfungsi semasa dalam penerbangan dari bandar Chitral ke Islamabad.

Pasukan penyelamat, termasuk ratusan penduduk kampung berusaha membawa keluar mayat dari bangkai pesawat, yang ditemui beberapa ratus meter dari daerah Abbottavad di wilayah Khyber Pakhtunkhwa.

Menurut seorang wartawan AFP yang berada di lokasi kejadian berkata, sebahagian pesawat masih lagi terbakar selama lebih lima jam selepas terhempas.

Sementara itu, pasukan penyelamat mengumpulkan mayat dan meletakkan kesemuanya di dalam beg sebelum dibawa ke Islamabad untuk proses pengecaman. - AFP

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Gempa Aceh: Hampir 100 Disahkan Maut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain