Tujuh Ahli Kumpulan Al-Qaeda Digantung Mati - Dunia | mStar

Tujuh Ahli Kumpulan Al-Qaeda Digantung Mati

Seseorang anggota kerajaan Iraq menunjukkan tanda kemenangan selepas berdiri di atas kenderaan tentera. Foto AFP

TUJUH lelaki berketurunan arab menerima hukuman gantung di Iraq pada Rabu kerana dipercayai terlibat dalam kumpulan al-Qaeda.

Menurut pegawai wilayah Dhi Qar, mereka yang ditahan lebih daripada empat tahun itu didapati bersalah selepas melakukan aktiviti pengganas dan dikatakan tulang belakang bagi kumpulan militan IS.

"Hukuman gantung sampai mati dilaksanakan pada Rabu terhadap tujuh pengganas yang berasal dari Mesir, Tunisia, Libya, Sudan, Palestin, Syria dan Jordan di penjara Nasiriyah," kata Dakhel Radhi.

Seorang lagi pegawai penjara Nasiriyah berkata tujuh suspek dipenjara lebih daripada empat tahun dan enggan mengulas dengan lebih lanjut.

Tambahnya, kira-kira 60 banduan lain dari Yaman, Arab Saudi, Syria, Mesir, Libya dan Algeria masih ditahan di penjara Nasiriyah atas tuduhan yang sama namun rekod jumlah suspek yang sudah dihukum mati tidak didedahkan.

Terdahulu, kerajaan Iraq menggantung 36 orang pada Ogos atas kesalahan bunuh beramai-ramai pada 2014 yang melibatkan sunni dan militan bersekutu.

Pertubuhan hak asasi manusia, Amnesty International pula mengkritik hukuman gantung yang dijalankan dan memaklumkan kerajaan Iraq menjatuhkan hukuman gantung terhadap 81 orang pada tahun ini. -AFP

Iraq , IS

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

Artikel Lain