Selesema Burung Landa Sulawesi Selatan - Dunia | mStar

Selesema Burung Landa Sulawesi Selatan

Gambar hiasan.

JAKARTA: Wabak selesema burung kini melanda daerah pentadbiran Sidenreng Rappang di Sulawesi Selatan dan virus selesema itu dilaporkan membunuh kira-kira 11,000 ekor unggas, sebahagian besarnya itik, setakat Khamis.

Akhbar Jakarta Post memetik ketua Agensi Perusahaan Ternakan wilayah itu, Abdul Aziz sebagai berkata sehingga kini, kira-kira 7,000 ekor itik dan 4,000 ekor ayam, mati akibat penyakit itu.

"Angka itu berdasarkan laporan yang kami terima. Jumlah itu mungkin lebih banyak," katanya seperti dipetik akhbar berkenaan.

Beliau berkata agensi itu memerintahkan Agensi Perusahaan Ternakan Sidenreng Rappang supaya mengasingkan kawasan yang terjejas akibat virus H5N1 bagi mengelak penyakit itu daripada merebak.

Aziz mendakwa stok vaksin di wilayah itu semakin berkurangan dan tidak lagi mempunyai sebarang ubat. Agensi itu memerlukan tambahan sejuta dos vaksin berikutan wilayah itu mempunyai kira-kira 10 juta unggas.

Menurut laporan yang disiarkan oleh www.healthmap.orgIndonesia, Indonesia merekodkan 197 kes selesema burung, 165 daripada mengakibatkan kematian, sejak wabak itu tercetus pada 2003 di beberapa negara.

selesema burung , Indonesia

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain