Bapa Jihadi John Bawa Diri Ke Kuwait - Dunia | mStar

Bapa Jihadi John Bawa Diri Ke Kuwait

LONDON: Bapa kepada penyembelih militan Negara Islam Iraq dan Syria (Isis), Jihadi John telah membawa diri ke negara asalnya Kuwait selepas identiti anaknya didedahkan oleh media massa Britain minggu lalu.

Bagaimanapun, akhbar Britain, The Mirror berjaya mengesan dan menghubungi Jasem Emwazi, 51, menerusi telefon untuk bercakap dengannya.

“Ya benar, saya adalah bapa kepada Mohammed,” jelasnya ringkas.

Minggu lalu, identiti Jihadi John telah didedahkan oleh media massa Britain sebagai Mohammed Emwazi, 27.

Mohammed bertanggungjawab menyembelih sekurang-kurangnya lima tebusan Isis yang dirakamkan menerusi video dan dimuatnaikkan dalam pelbagai laman sosial untuk tatapan umum.

Dia digelar Jihadi John selepas muncul dalam rakaman video berkenaan bertutur dalam loghat British yang dalam sekaligus memberi gambaran yang dia menerima pendidikan atau pernah bermastautin di United Kingdom (UK).

Berdasarkan pendedahan tersebut, Mohammed telah disahkan menerima pendidikan rendah, menengah dan pengajian tinggi di UK. Dia berhijrah bersama-sama keluarganya dari Kuwait ke London pada 1993 ketika berusia enam tahun.

Malah dia memperolehi ijazah sarjana muda dalam bidang sains komputer dari University of Westminster, London.

Bagaimanapun, bapa Mohammed yang berjaya dikesan dan dihubungi oleh The Mirror pada Isnin berkata yang dia enggan bercakap panjang dengan pihak media.

“Saya minta maaf, saya tidak mahu bercakap dengan pihak media...," ujarnya.

Jasem telah 'membawa diri' ke kampung halamannya di daerah Taima, Kuwait untuk menenangkan dirinya ekoran pendedahan tersebut.


Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain