Operasi Dihentikan, Bangkai QZ8501 Diserah Kepada KNKT

JAKARTA: Bangkai pesawat AirAsia yang terhempas di Laut Jawa, selatan Kalimantan Disember lalu akan diserahkan kepada Jawatankuasa Keselamatan Pengangkutan Nasional (KNKT) di Pelabuhan Tanjung Priok untuk pemeriksaan lanjut.

Sepihan paling besar diangkat dari dasar laut oleh pihak Badan Mencari dan Menyelamat Nasional (Basarnas) pada 27 Februari lalu itu dibawa dari Selat Karimata ke Tanjung Priok menggunakan kapal Crest Onyx, kata jurucakap badan itu, Dianta Bangun seperti dilaporkan Antara News Agency pada Isnin.

Pegawai Basarnas menamatkan operasi mencari dan menyelamat pada 28 Februari lalu dengan alasan adalah mustahil untuk pihaknya menemui penumpang dan kru yang hilang.

Pesawat QZ8501 itu terhempas bersama 162 penumpang ketika dalam perjalanan dari Surabaya ke Singapura pada 28 Disember lalu.

Setakat ini, sebanyak 103 mayat ditemui dan 97 daripadanya dikenal pasti.

QZ8501, AirAsia, Tanjong Priok, KNKT

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Ahok Bantah Hukuman Mati

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Artikel Lain