suria

Sukan Komanwel: Syafiq Puteh-Gabriel Gilbert hadiahkan pingat perak untuk Malaysia

Muhd Syafiq Puteh dan Gabriel Gilbert meraih pingat perak menerusi acara 3 meter papan anjal seirama lelaki Foto:. FAIHAN GHANI/The Star.

GABRIEL Gilbert Daim dan Mohd Syafiq Puteh meraih pingat perak menerusi acara 3 meter (m) papan anjal seirama lelaki dalam saingan Sukan Komanwel Birmingham pada Jumaat.

Dua penerjun itu memberikan persembahan yang baik dalam dua terjunan terakhir dengan pungutan mata 67.50 dan 66.60 untuk menduduki tempat kedua dengan 376.77 mata keseluruhan menerusi perlawanan sebentar tadi.

Ia merupakan pingat dalam acara terjun pertama yang dimenangi Malaysia dalam pertandingan lelaki sejak Ooi Tze Liang meraih emas dalam acara 3m papan anjal individu lelaki pada Sukan Glasgow 2014.

Dalam pada itu, Tze Liang-Chew Yi Wei menduduki tempat kelima dalam perlawanan akhir.

Tze Liang-Yiwei berada di kedudukan pingat perak dengan dua terjunan berbaki tetapi harapan pingat mereka pudar selepas hanya menjaringkan 40.59 mata untuk terjunan keempat mereka.

Pasangan itu akhirnya berakhir dengan 366.09 mata.

Anthony Harding dan Jack Laugher mendahului dari awal hingga tamat untuk meraih emas ketiga untuk England dalam pertandingan terjun dengan 438.33 mata.

Pemain Australia Li Shixin-Samuel Fricker meraih gangsa dengan 374.52 mata. - The Star.

Dapatkan info dengan mudah dan pantas! Join grup Telegram mStar DI SINI

Artikel Berkaitan

Artikel Lain