V Shem - Wee Kiong Singkir Juara Dunia

Pasangan Goh V Shem-Tan Wee Kiong. -fotoTHESTAR

KUALA LUMPUR: Beregu lelaki negara  Goh V Shem-Tan Wee Kiong bangkit selepas ketinggalan set pertama sebelum mengesahkan slot separuh akhir di kejohanan badminton Malaysia Masters di Axiata Arena, Bukit Jalil di sini malam Jumaat.

Pada perlawanan suku akhir, V Shem-Wee Kiong tersentak dengan kekalahan 12-21 set pertama tetapi tampil lebih agresif untuk menyingkirkan juara dunia, Liu Cheng-Zhang Nan dari China dengan 21-18 dan 21-18 dalam pertarungan sengit selama sejam.

Menanti mereka di pusingan separuh akhir ialah beregu Taiwan, Chen Hung Ling-Wang Chi Lin yang menewaskan rakan senegara, Liao Min Chun-Su Ching Heng, 21-19 21-19.

"Set pertama tadi, mereka main sangat cepat dan kami lambat bertindak, selepas itu kami cuba ubah strategi dengan melakukan banyak serangan dan tingkatkan kelajuan untuk menang perlawanan ini.

"Penonton juga banyak bantu kami berikan semangat walaupun kami kalah set pertama, sokongan itu menaikkan semangat kami supaya tidak putus asa, terima kasih kepada semua," kata V Shem kepada pada pemberita selepas perlawanan itu.

Beregu  campuran negara, Goh Soon Huat Shevon Jemie Lai turut mengikut jejak mereka ke separuh selepas  menewaskan rakan senagara, Tan Kian Meng-Lai Pei Jing dengan straight set 21-14, 21-15 pada saingan suku akhir.

"Bagi saya, jumpa rakan sepasukan lebih susah kerana mereka sudah tahu kelebihan dan kekurangan kami. Mungkin pada perlawananan tadi kami beraksi lebih baik," kata Shevon.

Soon Huat pula berkata mereka tidak mahu cepat berasa selesa dengan kejayaan itu dan berharap dapat mengekalkan momentum kemenangan itu sehingga ke final.

Cabaran mereka selepas ini lebih sukar apabila perlu menentang beregu pilihan kedua, Tang Chun Man-Tse Ying Suet dari Hong Kong yang menewaskan satu lagi beregu negara, Chan Peng Soon-Goh Liu Ying, 21-13, 21-16 dalam satu lagi perlawanan yang sama.

Sementara itu, pemain perseorangan wanita, Goh Jin Wei gagal meneruskan cabaran ke separuh akhir selepas ditunjukkan jalan keluar pada suku akhir oleh pemain nombor empat dunia, Ratchanok Intanon dari Thailand.

Jin Wei  memberi  saingan sengit pada set pertama sebelum menang 23-21 tetapi melakukan banyak kesilapan pada dua set berikutnya sebelum akur dengan kekalahan 6-21, 10-21.

-Bernama

Artikel Sebelum

Carrick Bakal Gantung But

Artikel Berikut

Sanchez Ucap 'Selamat Tinggal Arsenal'

Artikel Lain