Program Podium: Atlet Yang Digugur Perlu Positif - KP MSN - Sukan | mStar

Program Podium: Atlet Yang Digugur Perlu Positif - KP MSN

KUALA LUMPUR: Atlet-atlet yang digugurkan daripada Program Podium kendalian Institut Sukan Negara (ISN) perlu berfikiran positif dan melihatnya sebagai cabaran untuk kembali meningkatkan prestasi.

Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN) Datuk Ahmad Shapawi Ismail berkata, Program Podium mempunyai proses pemilihan tertentu yang berdasarkan pemantauan terhadap prestasi individu.

"Jika seseorang atlet tidak dapat mengekalkan prestasi atau menunjukkan sebarang peningkatan, mereka akan dinilai semula dan ada antaranya akan digugurkan," katanya.

Beliau ditemui selepas hadir pada Mesyuarat Pengurus-pengurus Pasukan Sukan SEA Kuala Lumpur kali ketiga di Dewan Komanwel, MSN Bukit Jalil pada Sabtu.

Khamis lepas, Pengarah Program Podium, Tim Newenhem mengumumkan 117 atlet dipilih menyertai program itu tahun ini yang bermatlamat untuk meraih pingat emas pertama negara pada Sukan Olimpik 2020 di Tokyo, Jepun.

Pada masa sama, seorang atlet memanah dan empat penembak digugurkan daripada program itu kerana gagal memenuhi kriteria pemilihan.

Tiga atlet paralimpik berbasikal dan empat atlet paralimpik pelayaran turutdiketepikan kerana acara berkenaan tidak dipertandingkan pada Sukan Para Asia akan datang.

Ketika ditanya sama ada mereka yang digugurkan akan diletakkan dalam Program Kita Juara bagi persiapan Sukan Sea Ogos nanti, Ahmad Shapawi berkata mereka turut akan dinilai semula.

"Kita akan adakan mesyuarat Jawatankuasa Kerja (JKK) dengan persatuan-persatuan sukan yang terlibat bagi menilai prestasi atlet itu sama adalayak untuk Program Kita Juara yang juga mempunyai kriteria tersendiri,"katanya.

Menurut Ahmad Shapawi, Fasa II Program Kita Juara akan berakhir pada Mac dan MSN akan mengadakan mesyuarat JKK dengan semua persatuan sukan sebelum Fasa III program berkenaan bermula pada April. 

Katanya antara kelayakan Program Kita Juara, atlet perlu mampu menghasilkan pingat emas pada temasya dari 19-31 Ogos ini atau sekurang-kurangnya mencapai kedudukan kedua dalam Sukan SEA seperti yang ditetapkan Majlis Olimpik Malaysia (MOM). 

"Kita hanya akan menilai prestasi semasa atlet, bukannya prestasi ataupencapaian dua atau tiga tahun lepas. Atlet perlu tunjukkan yang mereka boleh menjadi penyumbang pingat emas kepada negara," katanya. -Bernama

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

TMJ Bakal Bergelar Pemain Liga Super Mei Ini

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain