Sukan SEA 2017: Kemelut Dalaman Dua Persatuan Tidak Jejas Persiapan Atlet

Marina (kiri) bersalaman dengan skuad ping pong negara sewaktu melakukan lawatan ke tempat latihan skuad ping pong negara di Majlis Sukan Negara Bukit Jalil pada Selasa. fotoBERNAMA

KUALA LUMPUR: Krisis dalaman yang melanda Persatuan Angkat Berat Malaysia (PABM) dan Persatuan Memanah Kebangsaan Malaysia (NAAM) tidak akan menjejaskan persiapan atlet kedua-dua sukan berkenaan untuk menghadapi Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 pada Ogos ini.

Ketua kontinjen negara ke Sukan SEA 2017, Datuk Marina Chin menegaskan beliau percaya kepimpinan dua persatuan sukan berkenaan sudah matang untuk mengatasi krisis dalaman masing-masing.

"Semasa saya mengadakan lawatan (baru-baru ini), saya melihat persiapan atlet kedua-dua sukan itu berjalan lancar dan saya yakin mereka akan melakukan yang terbaik (untuk negara).

"Saya selalu sarankan kepada atlet, tugas anda adalah fokus kepada latihan dan pertandingan dan biarkan orang lain uruskan masalah dalaman persatuan," katanya ketika ditemui pemberita selepas melawat skuad ping pong negara di Gimnasium 2, Majlis Sukan Negara, di sini, Selasa.

Setiausaha Kehormat Persatuan Angkat Berat Malaysia (PABM), Pang Siew Huat dilaporkan meletak jawatan, semalam, sambil mendakwa ia berpunca daripada masalah dalaman yang melanda persatuan berkenaan namun tidak mendedahkan punca beliau berbuat demikian.

Lima anggota gabungan NAAM pula hari ini dilaporkan mengadakan pertemuan dengan wakil Majlis Olimpik Malaysia (MOM) bagi menjadi orang tengah untuk menyelesaikan kemelut dalaman dengan NAAM.

Ahli gabungan NAAM iaitu Kedah, Perlis, Terengganu, Negeri Sembilan dan Majlis Sukan Universiti Malaysia (MASUM) dilaporkan berdepan penggantungan selepas dikatakan enggan memberi surat tunjuk sebab kerana gagal menghadiri mesyuarat agung tahunan NAAM, Ogos tahun lepas.

Dalam pada itu, Marina tidak mahu meletakkan tekanan untuk kontinjen negara untuk memburu pingat dalam beberapa acara yang dijadual berlangsung sebelum upacara pembukaan rasmi Sukan SEA 2017 di Stadium Nasional Bukit Jalil, 19 Ogos nanti.

Beberapa acara sukan dijangka membuka gelanggang lebih awal antaranya polo air (15 Ogos), memanah (16 Ogos) dan sepak takraw pada 17 Ogos.

"Kalau kita dapat memenangi pingat lebih awal, ia akan menjadi motivasi kepada atlet lain," kata Marina.

Kontinjen negara sah menyertai kesemua 35 acara bakal dipertandingkan pada Sukan SEA 2017 yang akan berlangsung dari 19 hingga 31 Ogos. - BERNAMA

PABM, NAAM, Sukan SEA 2017

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain