Prandelli Sah Pengurus Baharu Valencia - Sukan | mStar

Prandelli Sah Pengurus Baharu Valencia

Prandelli (kiri) akan diperkenalkan kepada media pada Isnin ini.

BEKAS Pengurus Itali, Cesare Prandelli akan mengambil alih Valencia selepas menandatangani kontrak dengan pasukan La Liga itu sehingga 2018.

Prandelli mengadakan rundingan dengan Valencia pada minggu lalu dan perjanjian itu dimuktamadkan dengan presiden kelab berkenaan, Lay Hoon Chan pada Sabtu.

Pengurus berusia 59 tahun itu akan menyaksikan pertembungan Valencia menentang Atletico Madrid di Stadium Mestalla pada Ahad sebelum diperkenalkan kepada media Isnin ini selepas mengadakan sesi latihan pertama bersama pasukan tersebut.

"Saya amat gembira berada di Valencia, sebuah kelab yang hebat. Saya tidak sabar untuk memulakan karier saya di sini," kata Prandelli.

Pengurus sementara Voro Gonzalex yang mengemudi Valencia menundukkan Alaves dan Leganes sejak pemecatan Pako Ayestaran akan memimpin pasukan tuan rumah itu melayan kunjungan Atletico pada Ahad.

Valencia menduduki tangga ke-15 La Liga dengan mengutip enam mata daripada enam perlawanan setakat ini.

Prandelli merupakan pengurus kelapan Valencia sejak kelab itu berpisah dengan Unai Emery pada 2012.

Bekas pengurus Lecce sejak hampir dua dekad itu juga pernah memimpin Fiorentina antara 2005 dan 2010 sebelum dilantik menjadi pengurus Itali di mana skuad kebangsaan tersebut mara ke pusingan akhir Euro 2012 tetapi tewas 0-4 di tangan Sepanyol.

Prandelli turut pernah dilantik sebagai Pengurus Galatasaray pada Julai 2014 tetapi dipecat kelab Turki itu empat bulan kemudian.






Cesare Prandelli , Valencia

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Chelsea Tamat Kemarau Kemenangan

Artikel Berkaitan

Keputusan Liga Perdana Inggeris

Lebih Artikel