TMJ Lancar Projek 'Pendidikan Melalui Bola Sepak'

PETALING JAYA: Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim melancarkan projek pendidikan untuk mendidik rakyat Malaysia melalui bola sepak di seluruh negara.

"Hari ini saya ingin mengumumkan secara rasmi kepada peminat JDT (Johor Darul Ta'zim) di seluruh dunia bahawa saya akan melancarkan satu projek baru yang bertajuk 'Pendidikan melalui bola sepak' yang akan dilaksanakan dari akademi kami di seluruh Johor dan Malaysia," kata Tunku Ismail di laman Facebook Johor Southern Tigers pada Jumaat.

Beliau berkata, tujuan projek ini adalah untuk mendidik belia melalui bola sepak dengan slogan 'pencapaian akademik didahulukan sebelum bola sepak'.

"Tujuan projek ini adalah untuk menjadikan mereka individu yang lebih baik dalam kehidupan sebagai pemain bola sepak ataupun dalam apa jua bidang lain.

"JDT mengambil inisiatif sedemikian agar kami boleh mempersiapkan para belia kita dengan pendidikan yang terbaik dalam negara atau di luar negara.

"Pengetahuan tidak mempunyai sempadan dan pendedahan merupakan pengalaman yang terbaik," katanya.

Selain itu Tunku Ismail juga mengucapkan tahniah kepada Menteri Besar Johor, Datuk Seri Khaled Nordin dan kerajaan negeri di atas peranan mereka dalam pendidikan dan sumbangan terhadap rakyat Johor.

Sementara itu, Tunku Ismail juga menulis mengenai kemajuan JDT apabila berpeluang menghantar pemain dan pegawainya ke Eropah dan Jepun tanpa sebarang kos kecuali penerbangan.

"Kerajaan Jepun menyediakan peruntukan melalui kementerian sukan mereka untuk menampung perbelanjaan para pemain JDT dan pihak pengurusan untuk pergi dan belajar segala-galanya mengenai projek bola sepak di sana.

"Kami juga berpeluang menghantar mereka ke Sepanyol, Jerman dan juga Perancis," katanya.

TMJ

Artikel Sebelum

Keputusan Separuh Akhir Wimbledon

Artikel Berikut

Klik

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain