Guardiola Sah Sertai Manchester City - Sukan | mStar

Guardiola Sah Sertai Manchester City

Pep Guardiola
Pep Guardiola
PEP Guardiola akan menjadi Ketua Jurulatih Manchester City bermula 1 Julai ini selepas kelab itu mengesahkan dia telah menandatangani perjanjian untuk tiga tahun.

Jurulatih semasa, Manuel Pellegrini juga telah menyatakan kegembiraannya dengan keputusan itu.

Guardiola, dari Sepanyol pada Disember lalu mengumumkan bahawa dia akan meninggalkan Bayern Munich selepas musim ini.


Satu kenyataan yang dikeluarkan oleh Manchester City pada Isnin berkata: "Manchester City boleh mengesahkan bahawa dalam beberapa minggu kebelakangan ini ia telah memulakan rundingan dan akan memuktamadkan rundingan kontrak dengan Pep Guardiola untuk menjadi Ketua Jurulatih MCFC bagi Liga Perdana Inggeris musim 2016/17 dan seterusnya.

"Kontrak itu adalah untuk tempoh tiga tahun. Rundingan ini adalah satu permulaan semula kepada perbincangan terhad pada tahun 2012. Sebagai penghormatan terhadap Manuel Pellegrini dan pemainnya, kelab ini ingin mengumumkan keputusannya kepada awam bagi mengelakkan spekulasi dan beban yang tidak perlu.

"Manuel, yang menyokong penuh keputusan yang dibuat ini, bakal memberi fokus sepenuhnya untuk mencapai sasarannya dan terus menghormati komitmen daripada semua yang terlibat dengan kepimpinan kelab."

Pellegrini sebelum ini mengakhiri sidang akhbar untuk perlawanan menentang Sunderland dengan berkata: "Sebelum saya selesai, saya ingin memberitahu anda saya telah bercakap dengan kelab ini dan saya akan menamatkan kontrak saya pada tarikh asal.

"Saya menandatanganinya untuk tempoh satu tahun lebih, tetapi dengan klausa bahawa kelab atau saya boleh membuat pilihan. Jadi saya akan mengakhiri tugas saya di sini pada 30 Jun, jadi tidak ada lagi spekulasi.

"Kelab ini tidak melakukannya apa-apa di belakang saya, saya tahu mengenainya satu bulan lalu, tetapi saya fikir adalah tidak baik untuk membiarkan khabar angin atau spekulasi tentang perkara-perkara ini, jadi saya lebih suka menyelesaikannya hari ini, yang mana saya telah memberitahu pemain dan pihak akhbar. Saya juga bercakap dengan kelab dua minggu lalu dan berkata bahawa saya akan melakukannya."

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Kematian kanggaru 'sado' ditangisi