MRU Sasar Tempat Di Sukan SEA 2017 - Sukan | mStar

MRU Sasar Tempat Di Sukan SEA 2017

Su Ling (tiga dari kiri) menyerahkan trofi kepada Presiden Kelab Rugbi Cobra, Lt Kol (B) Tommy Pereira sambil diperhatikan Amiruddin pada sidang media, Isnin.

PETALING JAYA: Kesatuan Ragbi Malaysia (MRU) menyasarkan kedudukan empat teratas menjelang kejohanan Sukan SEA 2017 apabila Malaysia dipilih untuk menjadi tuan rumah, jelas Presidennya, Datuk Wira Amiruddin Embi. 

"Ramalan kami adalah untuk berada dalam 'Top 4' di kejohanan Sukan SEA 2017, ia menjadi keutamaan.  

"Kami akan memberi peluang kepada pemain muda untuk mewakili Malaysia bersama pemain yang lebih berpengalaman," katanya.

Amiruddin turut memberitahu, selain Sukan SEA, MRU juga memberi tumpuan serius terhadap Kejohanan Ragbi Malaysia (ARC) pada Mei ini.

"Persiapan dan latihan dijalankan lebih awal untuk memastikan pasukan ragbi negara lebih bersedia dari segi mental dan fizikal kerana penyertaan untuk ARC tahun ini lebih mencabar berbanding tahun sebelumnya," tambahnya. 

Dimaklumkan, pasukan Thailand dan Chinese Taipei bakal menjadi pasukan yang akan memberi saingan hebat semasa kejohanan itu kerana menurunkan pasukan daripada Divisyen Satu dan bakal beraksi di Divisyen Dua bersama pasukan negara.

Kekecewaan turut dirasai apabila pasukan negara masih berada dalam kelompok Divisyen Dua ARC walaupun berjaya memenangi divisyen tersebut, namun disebabkan format baharu yang diperkenalkan oleh ARC, pasukan negara terpaksa kekal di divisyen tersebut.

"Kami akan menghantar pasukan negara ke Melbourne untuk menjalani latihan yang lebih efektif malah turut dipimpin oleh jurulatih tempatan disana dan saya percaya dengan kaedah ini pasukan negara lebih bersedia," katanya pada sidang media kejohanan Ragbi Sekolah Cobra 1Malaysia 10 Sebelah.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Rakyat 1Malaysia, Ung Su Ling berkata, sukan ragbi menjadi platform untuk mendekati dan menarik perhatian belia memupuk semangat perpaduan serta nilai 1Malaysia apabila semangat berpasukan menjadi teras utama untuk mencapai kejayaan. 

Selain itu, pasukan negara akan bertolak ke Singapura pada hujung minggu ini untuk perlawanan persahabatan. 

MRU , ragbi , Amiruddin Embi , Sukan SEA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain