Pasukan Oi! Kuasai Hari Pertama RLIR 2015 - Sukan | mStar

Pasukan Oi! Kuasai Hari Pertama RLIR 2015

Pasukan Oi yang diketuai Peter Ahern dari Australia mendahului perlumbaan hari pertama bagi kategori Racing Class pada Regatta Antarabangsa Diraja Langkawi (RLIR) 2015 pada Selasa.

LANGKAWI: Pasukan 'Oi!' dari Australia mendahului kategori Racing pada hari pertama Kejohanan Regatta Antarabangsa Diraja Langkawi (RLIR) 2015 selepas berjaya menamatkan perlumbaan pertama dan kedua di kedudukan teratas.  

Keadaan laut tenang dengan kelajuan angin antara 16 dan 25 knot membolehkan 'Oi!' yang diketuai Peter Ahern untuk mendahului perlumbaan itu selepas mengutip dua mata penalti daripada dua perlumbaan dalam Harbour Race di Kelab Pelayaran Diraja Langkawi (RLYC) pada Selasa.

Ahern berkata pencapaian itu adalah permulaan baik untuk 'Oi!' yang merupakan juara RLIR sebanyak empat kali pada 2003, 2004, 2005 dan 2014.

"Perlumbaan hari ini hebat dan menarik. Berbanding tahun lepas, keadaan angin tidak begitu kencang tahun ini dan pelayaran kami berjalan lancar,"katanya.

Beliau berkata pasukan Malaysia juga menampilkan persembahan yang baik hari ini, tetapi berdepan masalah teknikal yang menghalang mereka mendahului perlumbaan tersebut.

Pasukan 'Utarid' dan 'Zuhrah' dari Malaysia yang masing-masing mengumpul lima mata penalti, menduduki tempat kedua dan ketiga manakala sebuah lagi pasukan tempatan, 'Zuhal' di kedudukan terakhir daripada empat pasukan yang bersaing dalam kategori tersebut setelah mengutip sembilan mata penalti.

Kesemua pelayar akan meneruskan saingan pada Cabaran Laut Terbuka pada Rabu.

Sebanyak 40 kapal layar dari seluruh dunia termasuk Malaysia, Great Britain, Australia, Thailand, Singapura, Rusia, Austria, Denmark, China, Hong Kong, Itali, New Zealand dan Jepun bersaing dalam RLIR tahun ini, yang bermula hari ini hingga 17 Januari.

RLIR 2015 selama lima hari itu mempertandingkan lima kategori iaitu Kelas Racing, Kelas IRC, Kelas Sport, Kelas Multihull dan Kelas Kelab.

Pasukan Oi! Regata Langkawi

Artikel Sebelum

Keputusan Piala FA Inggeris

Artikel Berikut

MOM Tukar Nama MIM Untuk Teruskan Penganjuran

Lebih Artikel

'Pendaki Bikini' ditemui mati kesejukan

Jutawan ditembak mati di luar rumah mewah

Maut terlebih makan durian