'Regu Kita Lemah' - Razif Sidek - Sukan | mStar

'Regu Kita Lemah' - Razif Sidek

Adakah bekas pemain regu BAM, Koo Kien Keat (kanan) akan kembali dalam pasukan Piala Thomas buat Malaysia, yang dinilai berdasarkan pengalaman luasnya dalam pelbagai acara berpasukan? - gambar fail

KUALA LUMPUR: Ini akan menjadi kali pertama buat Malaysia untuk menempah tiket ke pusingan akhir Piala Thomas tanpa pasukan regu yang mampu memberikan aksi cemerlang.

Persepsi itu datang daripada bekas pemain antarabangsa dan juga Piala Thomas, Razif Sidek.

Berdasarkan persembahan dua regu Malaysia baru-baru ini iaitu Hoon Thien How -Tan Wee Kiong dan Lim Khim Wah- Goh V Shem - Razif percaya Malaysia mempunyai barisan regu lelaki yang paling lemah untuk pusingan akhir di New Delhi dari 18 sehinngga 25 Mei ini.

Walaupun berjuang untuk mencari kedudukan mereka dalam beberapa kejohanan Terbuka, pemain nombor tujuh dunia, Thien How- Wee Kiong dan juara bertahan Terbuka Malaysia Khim Wah -V Shem dan Tan Boon Heong telah menjamin tempat dalam skuad ke pusingan akhir.

Persatuan Badminton Malaysia (BAM ) perlu memilih satu lagi di antara tiga pemain ini sama ada Chan Peng Soon, Ow Yao Han atau Koo Kien Keat, pada mesyuarat majlis mereka pada Sabtu ini.

Peng Soon merupakan pemain regu campuran teratas negara  dan pengalaman beliau tidak boleh dinilai lagi; Yao Han pula pemain muda dan berani dan pusingan akhir akan menjadikan sebagai satu pendedahan yang besar untuk beliau; Kien Keat keluar dari BAM pada Mac lalu tetapi pengalaman beliau begitu luas terutama dalam acara berpasukan, boleh membuatkan satu kelainan.

Razif merasakan bahawa Thien How- Wee Kiong dan Khim Wah -V Sem yang tidak konsisten tidak memberi prospek yang baik menjelang pusingan akhir.

"Saya tidak melihat mereka memenangi satu tempat untuk Malaysia. Kerjasama mereka tidak apa-apa yang boleh dibanggakan. Malah, saya tidak fikir lawan akan gentar dengan mereka," kata Razif, yang berpasangan dengan adiknya Jalani bagi membantu Malaysia memenangi Piala Thomas di Stadium Negara 22 tahun lalu.

"Khim Wah -V Shem memenangi Terbuka Malaysia (pada Januari ) tetapi, jujurnya hati saya sentiasa berdebar apabila Khim Wah bermain.

"Ia tidak begitu meyakinkan buat semua. Saya tidak mengatakan ini untuk memperkecilkan para pemain tetapi saya berharap mereka akan mengambil ia sebagai satu cabaran untuk meningkatkan kemampuan mereka. Saya mahu mereka meningkatkan permainan mereka dan mengembalikan regu lelaki di mana ia digunakan untuk menjadi Malaysia ditakuti bagi regu campuran selama bertahun-tahun.

"Terdapat dua minggu lagi sebelum pusingan akhir dan saya berharap kesemua mereka akan lebih baik pada acara itu."

Dalam pusingan akhir, Malaysia berada dalam Kumpulan C dengan Korea Selatan, Jerman dan India dan Razif berharap jurulatih akan berfikir di luar kotak untuk medan yang terbaik buat pasukan itu.

"Korea Selatan sangat kuat dalam acara beregu manakala Jerman memasuki pusingan akhir dengan begitu yakin selepas menewaskan Malaysia dalam Piala Sudirman (tahun lepas)," kata Razif.

"Saya berharap jurulatih kita sudah mencuba kombinasi yang berbeza dan mempunyai idea tentang siapa yang mereka mahu pilih. Mudah-mudahan, mereka akan menggunakan kem latihan berpusat (bermula pada 4 Mei di Stadium Juara) sebagai platform untuk memanaskan semangat dan membina perpaduan pasukan. Secara jujur, tanpa perpaduan dalam pasukan, saya tidak fikir mereka akan pergi jauh."

Pada pusingan akhir di Wuhan lepas dua tahun lalu, Malaysia tewas kepada China 3-0 dalam perlawanan suku akhir.

piala thomas , razif sidek

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Keputusan Separuh Akhir Liga Europa

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain

Senarai 11 ahli PKR umum keluar parti

Azmin, Zuraida dipecat daripada PKR