KBS Tunggu Syor Panel Penasihat Sukan - Khairy - Sukan | mStar

KBS Tunggu Syor Panel Penasihat Sukan - Khairy

Khairy Jamaluddin
KUALA LUMPUR: Kementerian Belia dan Sukan sedang menunggu syor daripada panel penasihat sukan mengenai sebarang tindakan yang akan diambil berhubung isu salah tadbir kewangan Persekutuan Berbasikal Kebangsaan Malaysia (PKMBM).

Menteri berkenaan Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata pihak audit dalaman kementerian telah pun menyiapkan laporan audit kedua-dua badan induk berbasikal kebangsaan itu dua minggu lepas.

"Pihak PKBM telah memohon kepada kementerian untuk membetulkan beberapa perkara tertentu. KBS telah merujuk kepada Panel Penasihat Sukan yang dipengerusikan Tun Ahmad Sarji (Abdul Hamid).

"KBS masih menunggu syor daripada panel terbabit. Buat masa ini, siasatan masih lagi di peringkat kementerian, panel penasihat sukan dan pesuruhjaya sukan," katanya kepada pemberita selepas menutup Simposium Kejurulatihan Pelan Pembangunan Bola Sepak Negara (PPBN) dekat sini Khamis.

Bagaimanapun, Khairy berkata pihak kementerian tidak akan melibatkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam siasatan berhubung laporan audit dalaman PKBM.

Audit dalaman dilakukan ke atas persatuan itu ekoran ada aduan khusus berkaitan program berbasikal lebuh raya negara dan laporan perbelanjaan persatuan itu yang didapati terlalu umum.

Sementara itu, Khairy berpuas hati dengan persediaan skuad berbasikal trek kebangsaan di Melbourne sebagai persiapan menghadapi dua temasya besar Sukan Komanwel dan Sukan Asia akan datang.

Ketika mengunjungi skuad itu, beliau berkata Josiah Ng telah pulih daripada kecederaan dan menyatakan kesediaan untuk terus memberi khidmat sehingga Sukan Olimpik Rio di Brazil tahun depan.
KBS , Khairy Jamaluddin , PKMBM

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain