P.Pinang Sasar Beraksi Dalam Liga Super Musim Depan - Sukan | mStar

P.Pinang Sasar Beraksi Dalam Liga Super Musim Depan

Pemain Pulau Pinang, Lee Gil Hoon (jersi 27) mengawal bola beraksi dalam perlawanan Liga Premier di Stadium Bandaraya di George Town pada 24 Mac lalu. Setelah memperoleh semangat daripada prestasi meyakinkan dalam Liga Premier, Pulau Pinang kini berharap akan dapat bersaing kembali dalam Liga Super pada musim akan datang. Foto BERNAMA

GEORGE TOWN: Setelah memperoleh semangat daripada prestasi meyakinkan dalam Liga Premier, Pulau Pinang kini berharap akan dapat bersaing kembali dalam Liga Super pada musim akan datang. 

Kini, Pulau Pinang menduduki tangga kedua di kalangan 12 pasukan yang beraksi dalam Liga Premier setelah melalui 11 perlawanan, sama seperti pendahulu carta, Polis, yang mendapat kelebihan melalui perbezaan gol.

Presiden Persatuan Bolasepak Pulau Pinang (FAP), Datuk Seri Nazir Ariff Mushir Ariff berkata pada mulanya, mereka (FAP) hanya menetapkan sasaran sederhana iaitu menduduki satu daripada empat tangga teratas pada musim pertama Liga Premier.

"Kami sudah mencapai sasaran kami melalui 11 perlawanan pertama dan berharap kami dapat mengekalkan momentum ini apabila bermain dalam 11 perlawanan seterusnya. Kini, harapan saya adalah mereka akan muncul sekurang-kurangnya sebagai satu daripada dua pasukan teratas pada musim ini untuk mendapat peluang bermain dalam Liga Super pada musim akan datang," katanya apabila dihubungi Bernama di sini, Selasa.

Terdahulu, FAP mendapat semangat baharu apabila Ketua Menteri, Lim Guan Eng mengumumkan sumbangan RM1 juta kepada persatuan itu melalui Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) kerana prestasi cemerlang mereka dalam 11 perlawanan pertama musim ini.

Nazir berkata, FAP mengambil keputusan merombak barisan pemain skuad itu bagi mengukuhkan kedudukan Pulau Pinang dalam liga berkenaan.

"Seorang atau dua pemain tempatan akan berehat kerana masalah kecederaan, manakala seorang daripada pemain asing akan digugurkan," katanya.

Menurut beliau Pulau Pinang kini dalam proses mendapatkan khidmat penyerang Brazil Luis Ricardo, 24, serta seorang atau dua pemain tempatan lain.

"Kami perlu kemukakan perubahan yang dibuat ini kepada Persatuan Bolasepak Malaysia sebelum 22 April dan kami akan mengumumkannya setelah kami secara sah melakukan perubahan yang dimaksudkan," katanya.

Pulau Pinang sudah memenuhi kuota maksimum empat pemain asing dan sebarang tindakan mengambil pemain baharu bererti seorang daripada pemain sedia ada - pemain Brazil Hilton Mauro Moreira, Lee Gil-hoon dan Lee Kwang-hyeon (Korea Selatan) dan Buengo Andre Titi (Angola) - akan digugurkan.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Boo anjing paling comel di dunia mati