Uruguay Pasukan Terakhir Mara Ke Piala Dunia 2014 - Sukan | mStar

Uruguay Pasukan Terakhir Mara Ke Piala Dunia 2014

Suarez (tengah) dikawal dua pemain Jordan pada aksi play-off kedua kelayakan Piala Dunia di Montevideo, Khamis.
Suarez (tengah) dikawal dua pemain Jordan pada aksi play-off kedua kelayakan Piala Dunia di Montevideo, Khamis.

LUIS Suarez bakal beraksi pada aksi Piala Dunia tahun depan selepas negaranya, Uruguay mengesahkan tempat ke Brazil dengan mengikat Jordan seri 0-0 pada aksi play-off kedua awal pagi Khamis.

Pasukan dari Amerika Selatan ini menjadi pasukan 32 terakhir yang layak, menewaskan Jordan dengan agregat 5-0 biarpun tanpa jaringan pada aksi kedua play-off ini.

Kini fokus 32 pasukan bakal tertumpu kepada undian kumpulan yang akan berlangsung pada 6 Disember ini.

Bagaimanapun Suarez belum lagi boleh menarik nafas lega memandangkan dia bakal beraksi dengan kelabnya, Liverpool hujung minggu ini bertemu Everton.

Pemilik kelab The Reds, John W Henry menawarkan penyerang itu menggunakan jet peribadinya untuk membawa Suarez kembali ke Anfield dengan lebih cepat sebelum bertandang ke Everton.

Penerbangan dari Montevideo ke Liverpool mengambil masa lebih kurang 16 jam, namun pengurus pasukan Brendan Rodgers berharap pemain itu dapat bersama mereka sebelum perlawanan bermula.

Suarez menjadi ayam tambatan Liverpool dengan mencatat lapan gol daripada enam penampilan musim ini.

Sementara itu, ini merupakan saingan play-off keempat Uruguay bagi saingan ke Piala Dunia termasuk menewaskan Costa Rica untuk ke Piala Dunia 2010, namun tewas kepada Australia pada tahun 2005 selepas menang pada tahun 2001.

Pada aksi 2010, Uruguay menamatkan saingan di kedudukan keempat terbaik dunia sekaligus menjadi pasukan terbaik keseluruhan di Amerika Selatan.

Mereka juga pernah meraih trofi piala dunia sebanyak dua kali (1930,50).

Uruguay , Piala Dunia 2014 , Luis Suarez , Brazil

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel