Ziyad Hasrat Pecah Rekod Dunia - Sukan | mStar

Ziyad Hasrat Pecah Rekod Dunia

KUALA LUMPUR: Kejayaan meraih pingat emas pada kejohanan Olahraga Dunia Jawatankuasa Paralimpik Antarabangsa (IPC) di Lyon, Perancis, bulan lepas dijadikan pembakar semangat untuk mencabar rekod dunia sukan lontar peluru kategori F20 lelaki.

Atlet paralimpik negara, Muhammad Ziyad Zolkefli, 23, berkata beliau kini lebih bersemangat untuk berlatih bagi mengatasi rekod dunia yang kini dipegang Todd Hodgetts dari Australia dengan lontaran 16.29 meter pada Temasya Sukan Olimpik London 2012.

"Semasa di Lyon beberapa kali lontaran saya dibatalkan disebabkan oleh masalah tertentu namun ianya tidak mematahkan semangat saya untuk memperbaiki rekod peribadi dan akhirnya saya berjaya menewaskan peserta lain," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menerima sumbangan penghargaan sebanyak RM5,000 daripada Persatuan Olahraga Para Malaysia (POPM) dan Majlis Paralimpik Malaysia (MPM) di Stadium Nasional, Bukit Jalil pada Sabtu.

Sumbangan penghargaan tersebut disampaikan oleh Penaung MPM Tun Jeanne Abdullah dan Presiden POPM Datuk Zainal Abu Zarin.

Anak kelahiran Gombak, Selangor itu berkata catatan peribadi terbaiknya ketika latihan sekarang adalah diantara 15.7 dan 15.8 meter dan beliau berazam untuk mengatasi rekod dunia yang dipegang oleh Todd pada apa-apa kejohanan yang akan datang.

"Selain daripada peserta negara Eropah saya juga perlu bersedia untuk menghadapi atlet paralimpik China pada temasya Sukan Para Asia di Incheon, Korea Selatan nanti kerana mereka sudah pasti mempunyai 'senjata sulit' dan hanya mengeluarkan atlet paralimpik terbaik mereka di Incheon nanti.

"Bagi menghadapi cabaran tersebut saya akan berlatih secara bersungguh-sungguh bermula sekarang agar tidak jauh ketinggalan,"katanya.

Pemenang pingat gangsa, Sukan Paralimpik London 2012 itu berkata kejohanan terdekat yang bakal disertainya adalah Sukan Para Asean di Naypyidaw Myanmar hujung tahun ini.

"Saya harap mampu melakukan yang terbaik di sana nanti," katanya.

Sementara itu, Zainal yang juga Presiden MPM menyifatkan kejayaan yang dicapai oleh Muhammad Ziyad bukan hanya kejayaan untuk negara malah dikongsi bersama oleh seluruh atlet paralimpik negara.

"Kita telah bersepakat untuk memilih Muhammad Ziyad sebagai ikon kepada Sukan Para Remaja Asia Malaysia yang akan berlangsung di Kuala Lumpur pada 26 hingga 30 Oktober nanti.

"Diharap sebagai ikon Muhammad Ziyad dapat memberi lebih semangat kepada atlet paralimpik kita berusaha untuk memburu pingat nanti," katanya.

Jeanne pula menasihatkan Muhammad Ziyad agar menjaga kesihatan diri dan bersikap rendah diri dalam mengejar cita-cita sebagai atlet paralimpik.

"Saya harap selepas ini lebih ramai lagi atlet paralimpik akan turut sama mengharumkan nama negara dan orang ramai akan lebih menghargai atlet kelainan upaya," katanya.

Muhammad Ziyad meraih pingat emas acara lontar peluru kategori F20 lelaki pada Kejohanan Olaharaga Dunia Jawatankuasa Paralimpik Antarabangsa (IPC) setelah berjaya melakukan lontaran sejauh 15.32 meter untuk pingat emas dan menewaskan Jeffery Ige dari Sweden dan Todd Hodgetts dari Australia yang masing-masing meraih pingat perak dan pingat gangsa. - BERNAMA

IPC , Lyon , Perancis , Muhammad Ziyad Zolkefli

Artikel Sebelum

Soldado Sah Milik Spurs

Artikel Berikut

Bulan Ramadan Punca Tewas - Rajagobal

Artikel Berkaitan

default image

Ziyad Hasrat Pecah Rekod Dunia

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain