Federer Yang Tewas Dalam Wimbledon Akan Sertai Kejohanan Hamburg

Roger Federer.
Roger Federer.
Roger Federer.

LONDON: Roger Federer yang masih pedih kerana malu di atas kekalahan dalam Wimbledon, berkata pada Rabu bahawa beliau akan bermain kejohanan gelanggang Hamburg dari 15 Julai.

"Saya gembira untuk memberitahu anda bahawa saya juga akan bermain #Hamburg pada musim panas ini, di mana saya mempunyai banyak kenangan manis," Federer menulis di twitter.

Federer yang berusia 31 tahun itu berkata pada Selasa bahawa beliau akan bermain pada acara gelanggang Gstaad dari 22 Julai.

Beliau menambah dua acara itu dalam jadualnya dan dilihat bangkit daripada kekalahan dalam Wimbledon, di mana juara tujuh kali dalam kejohanan itu kalah dalam pusingan kedua kepada pemain Ukraine yang berada pada kedudukan 116, Sergiy Stakhovsky yang boleh dikatakan sebagai kekalahan terburuk beliau dalam tempoh sedekad.

Kejohanan pilihan nombor tiga dunia ini akan mengejutkan banyak dalam sukan dengan Terbuka Amerika Syarikat (AS), yang diadakan di gelanggang keras, mendapat dijalankan pada 26 Ogos.

Federer memenangi empat gelaran Hamburg pertamanya pada tahun 2002 tetapi tidak bermain di bandar Jerman sejak 2008.

Beliau mengejutkan Wimbledon ekoran kekalahannya minggu mengakhiri kejuaraannya sebanyak 36 kali berturut-turut dalam Grand Slam suku akhir. - AFP

Artikel Lain