David Moyes Telah Lakukan Yang Terbaik - Sukan | mStar

David Moyes Telah Lakukan Yang Terbaik

David Moyes. thesun.co.uk
David Moyes. thesun.co.uk

DAVID Moyes, 50, pada Khamis telah mencapai kerjaya impiannya apabila beliau menandatangani perjanjian selama enam tahun yang bernilai £33 juta (RM152.29 juta) untuk menempa kejayaan seperti Sir Alex Ferguson mulai 1 Julai ini.

Beberapa bintang bola sepak di Everton juga bersedia untuk mengikutinya.

Beliau dicadangkan kepada lembaga United oleh Sir Alex, 71, yang akan bersara selepas 27 tahun berkhidmat untuk kelab berkenaan.

Fergie berkata: "Kami sebulat suara bersetuju dengan David."

Dan bapa Moyes, David senior, 77, berkata: "Dia akan melakukan tugas yang sangat baik. Saya amat berbangga dengan beliau. Dia akan cuba sedaya upaya seperti mana yang beliau sentiasa lakukan. Saya amat gembira. "

Berita mengenai pelantikan anaknya pada awalnya terbocor pada Khamis oleh para pegawai United.

Hanya beberapa minit selepas Moyes mengesahkan beliau meninggalkan Everton, laman Facebook United menggalakkan para penyokong untuk "menghantar pesanan bagi mengalu-alukan pengurus baru David Moyes".

Mesej itu bagaimanapun dipadamkan dengan begitu pantas, dan kurang daripada dua jam kemudian, rahsia bola sepak yang ‘terbocor’ itu telah disahkan secara rasmi.

Anak perempuan Moyes iaitu Lauren, 19, juga tidak sengaja mendedahkan bahawa bapa beliau telah ditakdirkan berkhidmat untuk United.

Dalam tweet yang dipaparkan secara meluas mengenai pengumuman persaraan Sir Alex pada Rabu, Lauren menulis: "Ferguson telah menjadi pengurus yang hebat untuk Manchester United dan ayah saya akan meneruskan kejayaan itu sebagai pengurus."

Sir Alex pada Khamis memberitahu bagaimana beliau mengikuti kerjaya pengurusan pengganti beliau sejak tugas pertama Moyes 'di Preston North End - dan hampir menawarkan kerja kepadanya 15 tahun lalu.

Beliau berkata: "Apabila kita membincangkan calon-calon yang kita rasa mempunyai ciri-ciri yang tepat, kita sebulat suara bersetuju dengan David. Beliau adalah seorang lelaki berintegriti besar dengan etika kerja yang kuat.

"Saya mengagumi kerja-kerjanya sejak dahulu lagi dan mendekatinya seawal tahun 1998 untuk membincangkan mengenai kedudukan penolong pengurus di sini.

"Beliau pada permulaan kerjayanya dan pergi meninggalkan khidmat yang cemerlang di Everton."

Moyes, yang merupakan pengurus pertama United selepas 27 tahun, pada Khamis berkata : "Saya amat gembira bahawa Sir Alex melihat keupayaan saya dengan mengesyorkan saya untuk tugas ini.

"Saya tahu bagaimana sukarnya untuk mengikuti pengurus terbaik, tetapi peluang untuk menguruskan Manchester United bukanlah sesuatu yang datang selalu."

Menyanjung legenda United, Moyes mengasah mutu bola sepak di jalanan di Glasgow.

Dia mengimbas kembali: "Anda perlu menjaga diri sendiri dan tidak semestinya bermakna anda dapat menjadi pejuang yang terbaik. Mungkin itu bermakna anda terpaksa menjadi lidah yang tajam atau pelari yang pantas."

Moyes, seorang warga Scottland yang menggemari TV sitkom Glaswegian Rab C. Nesbittberkata: "Dengan semua pengurus Scotland yang terbaik... anda boleh melihat latar belakang kelas pekerja, dari limbungan kapal, lombong arang batu, mereka datang dari latar belakang itu dan berminat untuk menyertai sesuatu yang mereka benar-benar mahu lakukan."

Moyes menghabiskan sepuluh tahun pertama di Thornwood, bersebelahan dengan Partick di barat Glasgow. Ayahnya adalah seorang pelukis pelan dalam limbungan yang sama di Clyde di mana Sir Alex telah berkhidmat sebagai seorang pelatih alat pembuatan.

Tetapi hidup mengambil masa untuk yang lebih baik buat Moyes apabila David senior menjadi pensyarah kejuruteraan di Anniesland College - akhirnya menjadi Timbalan Pengetua.

Ini bermakna keluarga - termasuk mendiang ibu David iaitu Joan - mampu berpindah ke pinggir bandar mewah di Bearsden.

David senior juga merupakan jurulatih kelab Drumchapel Amateurs - dan anaknya telah menunjukkan potensi yang serius.

Pengurus kelab itu sekarang, Jimmy Wood, 75, mengimbas kembali dengan berkata: "Saya masih ingat beliau dengan adiknya Kenny. David begitu menonjol. Ramai kanak-kanak perempuan meminati mereka! Dia sentiasa baik dan sopan."

Apa yang memeranjatkan rakan-rakannya, Moyes yang merupakan peminat Rangers ini menandatangani borang sekolah lelaki yang menjadi musuh ketat Celtic pada tahun 1980, ketika berusia 17.

Sepanjang di Celtic, yang berakhir pada 1983, beliau bertemu dan berkahwin dengan isterinya Pamela.

Beliau pernah bergurau: "Dia melihat saya sekali dan, itulah dia (calon isteri)."

Pasangan itu mempunyai dua anak, David, 22, dan Lauren.

Moyes, seorang yang minat dengan golf, bersara daripada bermain pada 1998 selepas lebih 500 perlawanan, kebanyakannya bermain untuk pasukan dalam liga yang lebih rendah bola sepak Inggeris, termasuk Cambridge United dan Shrewsbury.

Beliau mengakhiri kerjaya di Preston, dan tidak lama lagi mengambil alih tampuk pengurusan di sana.

Beliau membawa kecemerlangan pada kelab itu dan dinaikkan pangkat - dengan apa yang sekarang iaitu Championship (Kejuaraan) - sebelum beliau dilantik sebagai pengurus Everton pada 2002.

Walaupun tidak pernah memenangi sebarang kejuaraan di Goodison Park, beliau secara konsisten menjadikan mereka pada bahagian separuh teratas Liga Perdana pada bajet yang agak kecil.

Pelantikan beliau hari ini disokong oleh banyak pihak dalam sukan bola sepak.

Legenda United Sir Bobby Charlton berkata, Moyes adalah "lelaki Manchester United", sambil menambah: "Beliau memahami perkara-perkara yang membuatkan kelab ini begitu istimewa."

Legenda England Gary Lineker berkata: "Beliau adalah pilihan yang sangat baik dan mungkin yang paling kurang bermasalah. Tetapi ia adalah satu tugas yang sangat berbeza. " – thesun.co.uk

David Moyes , Sir Alex Ferguson , Everton

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Yun Peng anak baik, dengar kata...