Bintang Renang Selangor Belum Pasti Sertai Kejohanan Di Barcelona

KUALA LUMPUR: Atlet renang Selangor Lim Ching Hwang belum membuat keputusan berhubung penyertaannya pada Kejohanan Renang Dunia di Barcelona Ogos ini, walaupun berjaya melayakkan diri dalam Kejohanan Renang Kebangsaan Peringkat Umur ke-49 yang berakhir pada Ahad.

Bintang berusia 17 tahun yang kian menyinar itu berkata ini kerana beliau ingin menumpukan perhatian kepada Sukan Olimpik Remaja 2014 di Nanjing, China dan Kejohanan Renang Remaja Asia.

"Kejohanan (renang kebangsaan) ini merupakan satu latihan berkualiti tinggi bagi saya dalam menghadapi perlawanan lebih besar nanti.

"Melalui kejohanan ini juga, saya dapat mengumpul banyak pengalaman," katanya kepada pemberita di akhir kejohanan tiga hari di Pusat Akuatik Nasional Bukit Jalil di sini.

Ching Hwang layak ke Kejohanan Renang Dunia menerusi acara 200 meter gaya bebas lelaki (15 hingga 17 tahun) dengan catatan masa 1 minit 51.83 saat, mengatasi rekodnya sendiri tahun lepas iaitu 1m 52.68s.

Beliau meraih dua lagi pingat emas melalui acara 4x100m rampaian berkumpulan lelaki (15-17) dengan catatan masa 3m 54.29s, dan 50m gaya bebas lelaki (23.82s).

Hong Kong muncul juara keseluruhan kejohanan itu dengan mengumpul 43 pingat emas, 36 perak dan 32 gangsa.

Di tempat kedua ialah Selangor dengan 28 emas, 38 perak dan 27 gangsa diikuti Sarawak (26-20-22), Johor (20-11-11) dan Kuala Lumpur (19-23-36). - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

ARRC: Azlan Kejar Podium

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain