Badminton: Dua Wakil Malaysia Gagal Ke Final ABC

KUALA LUMPUR: Perseorangan nombor tiga negara Chong Wei Feng dan beregu lelaki Goh V Shem/Lim Khim Wah gagal mara ke perlawanan akhir Kejohanan Badminton Asia (ABC) di Taipei Arena, Taiwan.

Seperti diramalkan, pada saingan separuh akhir pada Sabtu, Wei Feng, 25, gagal menandingi kehebatan pemain nombor dua dunia Chen Long dari China yang mengakhiri pertarungan dengan keputusan 21-17, 21-15 dalam tempoh 47 minit itu.

Chen Long akan menentang rakan senegaranya Du Pengyu pada saingan akhir pada Ahad.

Du Pennyu pula melangkah ke final setelah meraih kemenangan mudah 21-16, 21-6 ke atas rakan senegara Wang Zhengming dalam masa 31 minit. Beregu negara, V Shem/Khim Wah turut tersungkur di separuh akhir apabila tewas mudah 21-17, 21-16 kepada Ko Sung Hyun/Lee Yong Dae dari Korea Selatan dalam pertarungan selama 36 minit.

Beregu utama Korea itu akan bertemu dengan rakan senegaranya Kim Ki Jung/Kim Sa Rang pada saingan akhir.

Ki Jung/Sa Rang sebelum itu mengetepikan beregu pilihan kedua dari Jepun, Endo Hiroyuki/Hayakawa Kenichi dengan keputusan 19-21, 21-13 dan 21-14 dalam masa 56 minit. Sementara itu, jaguh wanita dunia dari China, Li Xuerui terpaksa berkerja keras ke perlawanan akhir sebelum menang ke atas pemain Jepun, Takahashi Sayaka 21-18, 18-21 dan 21-12 dalam pertarungan selama 52 minit.

Xuerui akan bertemu rakan senegaranya, Wang Yihan pada final setelah pemain nombor dua dunia itu mengetepikan Hirose Eriko dari Jepun dengan keputusan 21-12, 21-6 pada saingan separuh akhir.

Pilihan utama beregu wanita China, Wang Xiaoli/Yu Yang hanya mengambil masa 33 minit untuk menempah slot ke perlawanan akhir dengan menundukkan pasangan Korea Selatan Yoo Hae Won/Ko A Ra 21-15, 21-17.

Beregu China itu akan berdepan dengan beregu senegara Ma Jin/Tang Jinhua yang sebelum itu mengalahkan beregu Indonesia, Imawan Gebby Ristiyani/Nuraidah Tiara Rosalia dengan kemenangan 21-18, 21-8.

Sementara itu, beregu campuran Korea SElatan, Ko Sung Hyun/Kim Ha Na dijangka akan melalui laluan sukar apabila bertemu beregu pilihan utama China, Zhang Nan/Zhao Yunlei yang mudah menumpaskan beregu dari Hong Kong, Lee Chun Hei/Chau Hoi Wah 21-16, 21-11.

Beregu Korea mengesahkan tiket ke perlawanan akhir setelah mengenepikan beregu campuran Indonesia, Kurniawan Fran/Irawati Shendy Puspa dengan keputusan 23-21, 21-15.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

ARRC: Azlan Kejar Podium

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain