Australia Akan Bangunkan Pelan Strategik Untuk Bola Jaring Malaysia - Sukan | mStar

Australia Akan Bangunkan Pelan Strategik Untuk Bola Jaring Malaysia

MELBOURNE: Netball Australia sedang membangunkan pelan strategik dan operasi untuk membantu pemain bola jaring muda Malaysia mengambil bahagian dalam pertandingan antarabangsa.

Ketua Pembangunan dan Prestasi Sukan Netball Australia Anne-Marie Phippard dan Pengurus Penyertaannya Stacey O'Neill meluangkan masa selama seminggu di Kuala Lumpur baru-baru ini bagi melatih 30 jurulatih Malaysia.

"Pembangunan antarabangsa terus menjadi keutamaan Netball Australia," kata O'Neill kepada Bernama.

"Dengan Sydney menjadi tuan rumah Kejohanan Bola Jaring Dunia 2015, Netball Australia mensasarkan untuk meninggalkan legasi antarabangsa di rantau Asia dan Pasifik Selatan daripada kejohanan itu dalam tempoh tiga tahun akan datang," katanya.

Jurulatih di bawah Persatuan Bola Jaring Malaysia (MNA) mengikuti bengkel dua hari yang termasuk program JomPi Jaring, berdasarkan program pemain remaja Netball Australia iaitu NetSetGO! di dua buah pusat sebelum program perintis dilaksanakan di 14 pusat di seluruh Malaysia untuk budak perempuan berumur 5-6 tahun.

MELBOURNE Netball Australia menyediakan peralatan yang telah diubah suai termasuk bola bersaiz 4 dan bola pimple, yang kini dikenali sebagai bola Durian untuk membantu budak perempuan berkenaan mengasah bakat mereka dalam bola jaring.

Semasa berada di Kuala Lumpur, Phippard dan O'Neill juga mengadakan sesi perancangan dengan pegawai kanan MNA termasuk Setiausaha MNA Mazidah Musa dan pemegang amanah lain untuk mengenal pasti halangan dan peluang yang ada untuk membangunkan sukan bola jaring di Malaysia.

Susulan sesi itu, pelan strategik dan operasi akan dibangunkan oleh Netball Australia untuk dilaksanakan Malaysia sebagai persiapan menghadapi kejohanan dunia 2015 di Sydney. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Aksi Arsenal-Malaysia 24 Julai Ini

Lebih Artikel

Kematian kanggaru 'sado' ditangisi