Tujuh Atlet Pelapis Dinaik Taraf Menjadi Atlet Elit - Sukan | mStar

Tujuh Atlet Pelapis Dinaik Taraf Menjadi Atlet Elit

KUALA LUMPUR: Seramai tujuh atlet pelapis kebangsaan akan dinaik taraf menjadi atlet elit berikutan kejayaan cemerlang mereka di beberapa kejohanan di sepanjang tahun lepas.

Pengarah Cawangan Pelapis Majlis Sukan Negara (MSN) Jefri Ngadirin berkata empat daripada tujuh atlet tersebut dari acara renang dan tiga lagi, masing-masing dari sukan karate, menembak dan pelayaran.

"Mereka akan dinaik taraf bermula Mac ini dan tempat mereka akan diisi oleh atlet dari pelapis negeri dan pelapis serantau," katanya kepada Bernama, di sini pada Jumaat.

Tujuh atlet tersebut ialah Chi Chia Kian, Boey Weng Teng, Evon Heng Kor dan Andrew Loh (renang), Kam Kah Sam (karate), Nurrahimin Abd Halim (menembak) dan Ahmad Latif Khan (pelayaran).

Jefri berkata atlet pelapis kebangsaan akan menyertai dua temasya terbesar bagi tahun ini iaitu Temasya Remaja Komanwel ke-empat di Isle of Man dari 1-13 Sept dan Sukan SEA ke-26 di Indonesia dari 11-25 Nov.

Katanya penyertaan di Temasya Remaja Komanwel tertakluk kepada persetujuan Majlis Olimpik Malaysia (MOM) kerana penghantaran atlet ke venue yang terletak di Eropah itu memerlukan perbelanjaan besar.

"Pada edisi ke-3 Temasya Remaja Komanwel di Pune, India pada 2008, Malaysia mendapat dua pingat perak, setiap satu dari acara badminton dan angkat berat," katanya.

Cawangan Pelapis juga dijangka menghantar seramai 10-15 atlet pelapis ke Sukan SEA Indonesia. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Stoke Ranapkan Impian Sunderland

Artikel Berikut

Ferguson Mahu Neville Kekal Bersama Kelab

Artikel Berkaitan

Artikel Lain