Finas Anjur Festival Filem Pendek 8 & 9 September Depan - Hiburan | mStar

Finas Anjur Festival Filem Pendek 8 & 9 September Depan

Babak daripada filem pendek Iran berjudul The Road Is Closed.
Babak daripada filem pendek Iran berjudul The Road Is Closed.

PETALING JAYA: Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) menerusi Bahagian Pembangunan Modal Insan akan mengadakan festival filem pendek yang dikenali Short Shorts Film Festival & Asia Malaysia (SSFFA Malaysia) 2012 pada 8 dan 9 September depan.

Ia akan diadakan di Studio Sound Stage Finas, dekat sini.

Menurut Pengarah Bahagian Pembangunan Modal Insan Finas, Mohd Fazli Abdul Aziz, penganjuran pada kali ketiga ini adalah hasil kerjasama dengan pihak penganjur SSFFA Jepun.

“Sebanyak 22 buah filem pendek akan ditayangkan pada tarikh tersebut dari negara Kanada, Poland, Itali, Japan, Jerman, United Kingdom, Perancis, Iran, Sepanyol, Singapura, Taiwan, Amerika Syarikat dan tuan rumah sendiri.

“Malaysia diwakili tiga filem pendek berjudul The Apprentice, Hari Jadi dan Di Kalangan Dia,” katanya dalam satu kenyataan di sini, Jumaat.

Festival yang mula diperkenalkan di Harajuku, Tokyo, Jepun (SSFFA Japan) pada 1999 ini bertujuan memperkenalkan filem pendek kepada masyarakat negara itu.

SSFFA juga mendapat pengiktirafan secara rasmi sebagai satu acara Academy Award oleh Academy of Motion Picture Arts and Sciences USA.

Pemenang bagi anugerah Grand Prix layak dicalonkan bagi kategori filem pendek di Academy Awards bagi tahun berikutnya.

Katanya, penganjuran ini memberi peluang kepada peminat filem pendek tanah air menonton karya filem pendek yang bermutu dari seluruh Asia dan luar negara.

Penganjuran SSFFA Malaysia ini juga merupakan peluang keemasan kepada karyawan dan pelajar perfileman untuk berkongsi pengalaman dalam pelbagai aspek pembikinan dan kualiti filem pendek luar negara.

“Finas mempelawa peminat filem dan orang ramai bersama-sama hadir menonton dan menghayati kepelbagaian tema dan budaya yang divisualkan menerusi filem-filem berkenaan agar kita lebih memahami serta menghayati erti kehidupan dan kemanusiaan.

“Contohnya filem Mother of the Groom yang mengisahkan perbezaan budaya hidup masyarakat Jepun di Tokyo dan Okinawa.

“Begitu juga filem pendek dari Iran, The Road Is Closed mengisahkan empat lelaki yang terkandas dalam ribut salji ketika dalam perjalanan menghantar mimbar. Pelbagai konflik timbul dalam usaha menyelamatkan nyawa dan janji menghantar mimbar ke daerah berdekatan,” katanya.

Tambah beliau, bersempena festival ini, sebuah segmen istimewa iaitu simposium bersama pengarah jemputan dari Indonesia dan Taiwan, Ian Salim dan Jay Chern akan dianjurkan bagi mereka berkongsi pengalaman dalam bidang penerbitan.

“Istimewanya, filem pendek nukilan Ketua Pengarah (KP) Finas iaitu Mohd Naguib Razak turut ditayangkan di bawah sesi A Sense of Home. Karya itu dihasilkan ketika beliau belum menjadi KP Finas lagi,” ujar Fazli.

Individu yang berminat menyertai festival ini boleh menghubungi agensi tersebebut di taliahn 03-41041375 atau layari laman www.finas.gov.my untuk maklumat lanjut.

Artikel Sebelum

Adele Sangkal Kahwin Secara Rahsia

Artikel Berikut

Hunny Madu Lupakan Bidang Nyanyian

Artikel Berkaitan

default image

Reza Tidak Buat Masalah Kepada Suria FM

default image

Rozita Che Wan Sudah Ada Facebook

Lebih Artikel

'Rapunzel' tak potong rambut 28 tahun

Hujung minggu yang panjang pada 2019