suria

Dadah : Samzy Fuzette Berpeluang Sambut Aidilfitri

Pelakon Samzy (tengah) tersenyum selepas dibebaskan dengan ikan jamin sementara menunggu rayuannya di Mahkamah Rayuan yang akan dimaklumkan kemudian.
Pelakon Samzy (tengah) tersenyum selepas dibebaskan dengan ikan jamin sementara menunggu rayuannya di Mahkamah Rayuan yang akan dimaklumkan kemudian.
Pelakon Samzy (tengah) tersenyum selepas dibebaskan dengan ikan jamin sementara menunggu rayuannya di Mahkamah Rayuan yang akan dimaklumkan kemudian.

SHAH ALAM: Bekas pelakon, Samzy Fuzette A. Samad pada Khamis, boleh menarik nafas lega kerana berpeluang menyambut Hari Raya Aidilfitri bersama keluarganya selepas dibebaskan dengan jaminan, sementara menunggu rayuan kes dadahnya di Mahkamah Rayuan yang akan ditetapkan kemudian.

Jika tidak, Samzy yang juga abang kepada pelakon, Zizie Ezette akan menyambut hari kebesaran umat Islam itu di balik tirai besi memandangkan dia sedang menjalani hukuman penjara selama 30 bulan dan sebatan tiga kali bagi kesalahan memiliki syabu.

Hukuman tersebut berjalan pada 12 Julai lalu selepas Hakim Mahkamah Tinggi di sini, Datuk Wira Mohtarudin Baki (kini Hakim Mahkamah Rayuan) menolak rayuannya terhadap sabitan dan hukuman tersebut.

Dua minggu selepas hukuman itu dijatuhkan, iaitu pada 25 Julai lalu, Samzy yang pernah mencuba nasib dalam industri seni menerusi drama Cucu-Cucu Atuk dan Seri Istana memfailkan notis usul untuk dibebaskan dengan jaminan sementara menunggu rayuan.

Permohonan itu didengar pada Khamis, dan peguam Samzy, Muhammad Faiz Fadzil memohon agar jaminan dibenarkan terhadap anak guamnya kerana prosiding rayuan berkemungkinan akan mengambil masa yang lama.

"Pemohon (Samzy) dihukum penjara selama 30 bulan dan jika diberikan diskaun, mungkin dia hanya perlu menjalani hukuman selama 20 bulan.

"Ini akan prejudiskan dia jika permohonan dia untuk mendapatkan kebenaran merayu didengar lebih lewat daripada tarikh dia selesai menjalani hukuman," kata Muhammad Faiz.

Selain itu, Muhammad Faiz juga berkata, pengalaman berada di penjara sejak lebih sebulan lalu banyak memberi pengajaran kepada Samzy yang perlu menanggung tiga orang anak yang masih kecil memandangkan isterinya, Sarinah Mohammad, 32, tidak bekerja.

"Jika permohonan ini dibenarkan, pemohon dapat menguruskan hal keluarganya di samping dapat menyambut hari raya yang tidak lama lagi dengan keluarga," tambahnya.

Beliau juga memberitahu, Samzy tidak akan melarikan diri kerana dia berhasrat mahu menggunakan peluang di Mahkamah Rayuan untuk membersihkan namanya daripada tuduhan tersebut dan bersedia untuk menerima apa sahaja syarat tambahan yang akan diberikan oleh mahkamah.

Pada prosiding itu, Samzy turut diwakili oleh peguam Siti Noor Julaini Mohd Shahar. Permohonan itu di bantah oleh Timbalan Pendakwa Raya, Mohamad Mustaffa P. Kunyalam atas alasan Samzy telah disabitkan bersalah seperti pertuduhan yang dihadapinya selepas perbicaraan penuh diadakan.

Hakim Datuk Mohd Sufian Abdul Razak selepas mendengar hujahan-hujahan tersebut, membenarkan Samzy yang juga abang ipar kepada Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Mokhtar Radin dibebaskan dengan jaminan RM25,000 dengan seorang penjamin.

Beliau juga mengenakan syarat tambahan supaya Samzy melaporkan diri di Balai Polis Ampang Jaya, dekat sini yang berhampiran dengan rumahnya pada setiap bulan bermula 19 Ogos ini manakala pasport antarabangsanya diserahkan kepada mahkamah.

Sebaik sahaja mendengar keputusan itu, Samzy yang hadir di mahkamah dengan memakai pakaian seragam penjara berwarna merah dan dikawal oleh empat kakitangan penjara dilihat meraup wajahnya dan tersenyum.

Sarinah dan ibu Samzy, Khaty Fauziah yang berada di galeri awam mahkamah pula mengalirkan air mata menerima keputusan tersebut.

Turut hadir memberikan sokongan ialah tiga lagi keluarga Samzy, manakala anak-anaknya yang berusia 10, setahun enam bulan dan enam bulan dibawa masuk untuk berjumpa bapa mereka sebelum prosiding bermula.

Khaty Fauziah semasa ditemui berkata, dia gembira dengan keputusan tersebut.

"Alhamdulillah. Doa saya dan anak-anak dimakbulkan Tuhan," katanya dalam nada yang tersekat-sekat.

Pada 30 November 2010, Majistret Aida Mastura Mohamed Aman memerintahkan Samzy dihukum penjara 30 bulan dan disebat tiga kali selepas didapati bersalah memiliki 12.15 gram syabu.

Samzy yang kini menjalankan perniagaan sendiri didakwa memiliki dadah itu pada pukul 3.30 petang, 11 April 2005 di rumah beralamat DG-W4, Kondominium Villa Ria, Taman Bukit Mulia, Jalan Mulia 1/5, Bukit Antarabangsa, dekat sini.

Dadah tersebut disimpan dalam 10 paket plastik lut sinar dan dijumpai dalam beg pinggang berwarna hitam dan di dalam beg tersebut terdapat dompet yang mengandungi kad pengenalan dan dokumen peribadi Samzy.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain