Ibu Bapa Perlu Pantau Anak-anak Jadi Artis - Harun Salim Bachik - Hiburan | mStar

Ibu Bapa Perlu Pantau Anak-anak Jadi Artis - Harun Salim Bachik

PETALING JAYA: Ibu bapa perlu memantau anak-anak yang masih bersekolah dan berhasrat menceburi bidang hiburan seperti pelakon, pemuzik atau penyanyi.

Menurut Presiden Persatuan Seniman Malaysia (Seniman), Harun Salim Bachik (gambar), apabila ibu bapa mengawal aktiviti seni dan pelajaran anak-anak mereka, sekurang-kurangnya tidak timbul masalah eksploitasi sehingga mengganggu pelajaran.

Harun memberikan reaksi selepas Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Maznah Mazlan menyarankan kanak-kanak di bawah umur mendapatkan kelulusan Ketua Pengarah Jabatan Tenaga Kerja sebelum terlibat dalam sebarang aktiviti seni.

Kelulusan tersebut bagi mematuhi peraturan yang terkandung dalam Rang Undang-Undang Kanak-Kanak dan Orang Muda (Pekerjaan) (Pindaan) 2010.

“Pada saya, setiap lakonan, nyanyian atau aktiviti seni yang dilakukan oleh kanak-kanak tidak dianggap sebagai pekerjaan sebaliknya sebagai hobi sahaja kerana kebanyakannya masih bersekolah.

“Jadi, pemantauan terhadap kanak-kanak perlu dititikberatkan oleh ibu bapa atau penjaga agar anak-anak mereka tidak mengabaikan pelajaran.

“Saya faham maksud pihak Kementerian Sumber Manusia, tetapi jika perkara ini melibatkan undang-undang, ia akan menjadi lebih sukar dan memerlukan banyak proses,” ujarnya ketika dihubungi mStar Online, Selasa.

Katanya, watak kanak-kanak amat penting dalam kebanyakan filem atau drama. Jadi, jika tiada kanak-kanak mungkin sesuatu jalan cerita itu menjadi tidak relevan.

Jelas Harun lagi, dia dan ahlinya di bawah jabatan Majlis Tindakan Industri Kreatif dan Multimedia (Majika) akan berbincang dengan lebih serius tentang perkara ini sekiranya dipanggil oleh pihak kementerian.

“Jika dipanggil, kami akan berbincang untuk memberikan pandangan dan jalan yang terbaik kepada pihak-pihak tertentu agar masalah kanak-kanak dieksploitasi dapat dikawal. Sepatutnya pihak kementerian perlu memanggil kami,” ujarnya.

Ketika menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Kanak-Kanak dan Orang Muda (Pekerjaan) (Pindaan) 2010 pada persidangan Dewan Negara, Isnin, Maznah berkata antara peraturan yang mesti dipatuhi ialah jika bekerja selama enam hari, kanak-kanak itu perlu ada cuti selama sehari dan jika mereka bekerja selama tiga jam secara berterusan, mereka mesti ada masa rehat sekurang-kurangnya 30 minit.

Menurut statistik Jabatan Perangkaan Malaysia, terdapat 47,000 kanak-kanak yang bekerja di negara ini dan sebahagian besar daripada mereka adalah bagi membantu keluarga dan bekerja secara sambilan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Ida Nerina & Shahrin Bercerai Talak Satu

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain