Penghijrahan Jiwa Farah Asyikin - Hiburan | mStar

Penghijrahan Jiwa Farah Asyikin

Farah sewaktu menjalani sesi penggambaran untuk lagu Ada-Mu di Labrador Park, Singapura, baru-baru ini. - Foto oleh ZZ
Farah sewaktu menjalani sesi penggambaran untuk lagu Ada-Mu di Labrador Park, Singapura, baru-baru ini. - Foto oleh ZZ

DULU, dia sering dilabel sebagai wanita seksi. Kini, penyanyi dan duta jam tangan Roscani bernama Farah Asyikin Zulkifli itu tampil dengan imej baru yang sopan dan ayu.

Penghijrahan terbarunya itu bukanlah sekadar gimik semata-mata sebaliknya Farah akui sudah lama dia memikirkan tentang perkara itu. Cuma menanti peluang yang ada.

Apabila masanya sudah tiba, penyanyi lagu Hello itu meneruskan sahaja niat murninya itu tanpa ragu-ragu.

Sedikit demi sedikit, Farah mula menguatkan azam untuk berubah melakukan yang terbaik untuk dirinya sejak menyepi daripada industri muzik lewat pertengahan tahun lalu.

Padanya, pemenang Artis Baru Terbaik Anugerah Planet Muzik (APM) 2008 itu tidak mengharapkan orang menukar persepsi terhadapnya, namun tidak salah sekiranya dia cuba menonjolkan diri dari sudut yang lain pula.

“Sebenarnya, saya benci orang label saya suka berpakaian seksi. Tetapi saya tak salahkan orang yang kata begitu kerana mereka melihat apa yang saya pakai menerusi media.

“Kalau boleh saya nak orang lihat sisi lain diri saya. Apa yang saya lakukan sekarang lebih dekat dengan hati saya selain untuk berdakwah kepada diri-sendiri.

“Sebelum ini, saya tidak berpeluang untuk tampil menyanyikan lagu pop rock dengan memakai baju kurung. Tetapi apabila saya bergerak sendiri sekarang, saya boleh menentukan apa yang saya mahu lakukan termasuk niat untuk tampil sopan dan tidak seksi lagi,” ujarnya kepada mStar Online.

Janda berusia 31 tahun itu juga semakin yakin untuk mengenakan baju kurung secara terbuka walaupun menyanyikan lagu rancak di beberapa majlis.

“Walaupun saya tidak memakai baju kurung, saya akan pastikan untuk memakai baju yang tidak ketat dan sesuai dengan apa yang saya inginkan.

“Semasa saya menyepi dari industri, saya terfikir tentang bagaimana untuk repackage diri-sendiri,” ujarnya lagi.

Seiring dengan penghijrahannya itu, penyanyi dan komposer yang dikenali menerusi lagu irama pop rock itu terpanggil untuk menerbitkan lagu-lagu bercorak kerohanian seperti Ada-Mu dan Penjaga-ku.

“Saya sudah menyiapkan single terbaru Ada-Mu yang sedang dalam proses untuk dihantar ke stesen radio. Lagu ini menunjukkan rasa cinta yang luas untuk semua termasuk rasa syukur kita kepada Tuhan dengan apa yang diberikan.

“Sementara untuk single kedua berjudul Penjaga-ku, saya menyelitkan kalimah suci yang membawa maksud 'Allah cukup bagiku dan Allah sebaik-baiknya penjagaku'.

“Lagu itu akan muncul sebelum bulan puasa tahun ini. Selepas cukup enam buah lagu mungkin baru saya akan terbitkan album. Setakat ini saya akan menghantar single terbaru ini ke stesen radio dan turun padang ke Singapura untuk mempromosikannya,” tuturnya yang mula mengumpul material untuk lagu-lagu itu sejak awal Januari tahun ini.

Selain perkembangan terbarunya, Farah juga tidak lari disoal tentang lelaki dalam hidupnya. Pada Oktober tahun lalu, masih ingatkah yang dia pernah mengaku sedang berkawan dengan duda berusia 35 dan berasal dari Singapura.

“Saya masih berkawan dengan lelaki itu. Tentang kahwin, saya serah kepada Tuhan,” jawabnya ringkas.

Dalam perkembangan lain, Farah juga tampil dengan lagu Aku Tanpa Kamu, runut bunyi untuk filem Belukar. Selain itu, Roscani juga telah melanjutkan kontraknya sebagai duta jam tangan itu selama setahun.

Bukan itu sahaja, dia juga akan terlibat dengan Kem Cipta Ekspress anjuran Badan Perlindungan Hak Cipta Karyawan Muzik Malaysia (MACP) pada akhir bulan ini di Port Dickson bersama komposer-komposer terkenal lain seperti Ramli MS dan Aidit Alfian.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Boo anjing paling comel di dunia mati