Kisah klasik Si Tanggang anak derhaka di Astro Prima - Hiburan | mStar

Kisah klasik Si Tanggang anak derhaka di Astro Prima

Si Tanggang akan dibintangi Gambit Saifullah, Fauziah Ghous, Wan Maimunah, Rusli Rahman Adam, Julia Hana dan Mubarak Majid
Si Tanggang akan dibintangi Gambit Saifullah, Fauziah Ghous, Wan Maimunah, Rusli Rahman Adam, Julia Hana dan Mubarak Majid

SELEPAS pelancaran kempen 'Suatu Ketika' yang telah diadakan baru-baru ini, Astro meneruskan perjuangannya dalam memartabatkan kisah-kisah sejarah dan lagenda Malaysia dalam dua perspektif yang berbeza iaitu fakta dan interpretasi kreatif melalui sebuah lagi kisah lagenda Malaysia, Si Tanggang pada bulan Julai.

Kempen 'Suatu Ketika' ini merupakan salah satu inisiatif dan komitmen Astro dalam memberi sokongan terhadap memperkukuhkan nilai-nilai sejarah di kalangan rakyat Malaysia.

Secara tidak langsung, penjenamaan ‘Suatu Ketika ini juga dilihat sebagai menyahut seruan negara dalam membina bangsa Malaysia berteraskan nilai dan budaya warisan negara sejajar dengan kehendak 1Malaysia.

Pada bulan Julai, Astro dengan bangganya membangkitkan kisah klasik mengenai seorang anak lelaki yang telah disumpah oleh ibunya sendiri kerana derhaka iaitu Si Tanggang.

Sebagai pengenalan, kisah Si Tanggang ini akan dipersembahkan melalui sebuah dokumentari yang akan dimainkan di Astro Prima (saluran 105) pada hari Ahad, 5 Julai 2009, jam 9.00 malam.

Menurut Pengurus Saluran Astro Prima, Encik Nizam Sani, “Dokumentari yang ditayangkan ini akan membawa penonton untuk membuktikan sama ada kisah Si Tanggang ini benar-benar wujud atau sekadar dongeng di kalangan masyarakat Melayu Nusantara.

Hebatnya dokumentari ini ialah apabila ia cuba untuk membuka persepsi lama yang ‘tabu’ dalam masyarakat yang berkait rapat dengan kisah Si Tanggang. Penonton akan dihimpit dengan kisah lama yang sebenarnya rapat dalam diri sendiri serta memahami konsep kasih sayang dan penderhakaan.”

“Bukan itu sahaja, dokumentari ini juga mengajak para penonton untuk melihat Si Tanggang dalam terjemahan cerita rakyat, buku cerita kanak-kanak, novel, cerpen kritikan, drama sehinggalah ke adaptasi filem melalui dokumentari 60 minit ini,” tambah Nizam lagi.

Dokumentari Si Tanggang ini juga bakal mendedahkan bahawa cerita rakyat yang berlegar ini bukanlah milik mutlak masyarakat masyarakat Melayu Malaysia tetapi sebaliknya turut dibandingkan dengan kisah Nakhoda Manis di Brunei dan Malin Kundang di Indonesia.

Bukan itu sahaja, dokumentari ini akan membawa ekspedisi untuk mencari persamaan dan kebenaran mengenai kewujudan Si Tanggang berdasarkan bukti tinggalan kapal dan berubah menjadi batu kerana disumpah ibunya.

Seperti yang telah dijanjikan, kisah-kisah yang ditonjolkan dalam kempen 'Suatu Ketika' ini juga akan disampaikan dalam bentuk yang lebih fiksyen iaitu drama bersiri 8 episod yang akan menceritakan semula kejadian sebenar dan membawa penonton mengimbau kisah-kisah sejarah, lagenda dan mitos masa lalu di Astro Citra.

Pada bulan Julai, drama bersiri Ibu, Ampunkan Aku arahan Jurey Latif akan menemui para penonton pada setiap hari Rabu & Khamis, jam 9.00 malam bermula 1 Julai 2009 ini.

“Drama bersiri yang akan ditayangkan ini merupakan inisiatif yang disemai oleh Astro dalam memberi kefahaman yang lebih mudah dalam bentuk interpretasi kreatif dan fiksyen untuk tontonan ramai.

Pelakon-pelakon yang menjayakan drama bersiri ini telah menjiwai watak-watak yang diberikan seolah-olah kisah epik dan lagenda Si Tanggang benar-benar wujud di sekeliling kita,” ujar Sharlyza Sharkawi, Pengurus Saluran Astro Citra.

Drama bersiri yang dibintangi oleh pelakon-pelakon hebat seperti Gambit Saifullah, Fauziah Ghous, Wan Maimunah, Rusli Rahman Adam, Julia Hana, Mubarak Majid dan ramai lagi ini mengisahkan Tanggang (Gambit Saifullah) yang berasal dari sebuah keluarga yang amat miskin dan bercita-cita untuk menjadi seorang nakhoda kapal. Atas berkat doa, akhirnya Tanggang menjadi nakhoda kapal yang kaya dan terkenal.

Walau bagaimanapun, kerana malu pada keadaan ibunya yang miskin dan hina, Tanggang sanggup tidak mengaku ibunya sendiri. Ibunya, Daruma (Wan Maimunah) akhirnya memohan tuhan untuk memberi balasan azab kepada Tanggang sehingga dia disumpah menjadi batu.

Jangan lupa untuk saksikan tajuk hebat Kempen Suatu Ketika bulan Julai, Si Tanggang pada setiap hari Rabu & Khamis, bermula 1 Julai 2009 di Astro Citra untuk drama bersiri dan hari Ahad ini, 5 Julai untuk dokumentari di Astro Prima. Kedua-duanya akan bersiaran pada jam 9.00 malam.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

'Pendaki Bikini' ditemui mati kesejukan

Jutawan ditembak mati di luar rumah mewah

PFA lepaskan Muhammad Zafuan serta-merta

Maut terlebih makan durian