Kurangkan risiko jangkitan Covid-19, kapasiti bas sekolah diteliti selepas 2 minggu sekolah dibuka - Ismail Sabri

Timbul kebimbangan di kalangan ibu bapa terhadap anak-anak yang menggunakan bas sekolah apabila sekolah kembali dibuka pada Rabu.

KERAJAAN akan meneliti semula muatan kapasiti murid dalam bas sekolah untuk tempoh dua minggu selepas sekolah kembali dibuka susulan wujud kebimbangan ibu bapa mengenai isu penjarakkan sosial.

Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata kerajaan cuba mengurangkan risiko jangkitan dan mahu amalan penjarakkan sosial dilakukan di setiap tempat.

"Apabila mereka berada dalam bas kita tahu siapa sebenarnya menggunakan kemudahan itu, sama juga seperti kita masuk ke mana-mana premis perniagaan, kita kena tulis nama dan nombor telefon.

"Jika ada perkara berkaitan positif Covid-19 kita boleh mengesan mereka kerana pelajar-pelajar dalam bas adalah pelajar sama," katanya pada sidang media di Parimen, petang Selasa.

Justeru beliau berkata, sekiranya timbul kes positif Covid-19, pelajar terbabit dapat dikesan dan akan dibawa ke hospital untuk rawatan.

"Apabila mereka sudah berada bersama-sama berminggu-minggu misalnya, jadi tidak ada isu positif Covid-19 lagi.

"Tapi kita akan lihat, selepas dua minggu misalnya jika tak ada isu berkaitan positif Covid-19, jadi tak timbul isu berkaitan jangkitan dan sebagainya.

"Kita pun tahu siapa dalam bas tersebut dan kalau ada kes berkaitan kita terus bawa mereka untuk dirawat di hospital," kataya.

Sementara itu, Ismail Sabri turut memberi amaran keras kepada premis perniagaan yang tidak menyediakan cecair pembasmi kuman atau hand sanitizer kepada pengunjung.

"Prosedur operasi standard (SOP) kerajaan mesti mengisi nama dan nombor telefon untuk dikesan jika timbul isu positif Covid-19. Saringan suhu badan juga mesti dibuat.

"Mereka juga perlu menyediakan hand sanitizer. Kalau tak mereka gagal patuhi SOP ditetapkan dan kegagalan itu boleh menyebabkan mereka dikompaun," katanya.

Pada masa sama, beliau berkata premis perniagaan tersebut mungkin berdepan risiko ditutup.

"Kita juga boleh menutup premis perniagaan tersebut. Jadi saya rasa janganlah sayang nak untung sampai tidak patuhi SOP ditetapkan.

"Ini kerana risiko kompaun RM1,000 dan premis ditutup lebih merugikan. Jadi saya harap beri kerjasama untuk memastikan keselamatan pengunjung dan pekerja mereka," katanya.

Nak macam-macam info? Join grup Telegram mStar!

Artikel Berkaitan

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain