Aduan mengenai salah guna kuasa bukan hasutan - Tun M - Semasa | mStar

Aduan mengenai salah guna kuasa bukan hasutan - Tun M

mahathir
Dr Mahathir Mohamad.

PETALING JAYA: Aduan awam terhadap mereka yang menyalahgunakan perundangan adalah dibenarkan dan tidak melanggar mana-mana undang-undang, serta tidak sepatutnya ditafsirkan sebagai hasutan, kata Perdana Menteri.

"(Aduan-aduan ini) tidak akan dianggap sebagai hasutan dalam apa jua cara. Ia akan dianggap sebagai bebas bersuara," kata Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Rakyat boleh membuat laporan mengenai perkara ini atau secara terang-terangan bercakap mengenai mereka.

"Undang-undang terpakai ke atas raja-raja kepada perdana menteri dan menteri, sehingga penjawat awam dan rakyat biasa," tambahnya.

Menulis di blognya, Chedet pada Selasa, Dr Mahathir berkata, asas undang-undang Malaysia adalah Perlembagaan Persekutuan.

"Ia adalah badan undang-undang yang komprehensif yang menentukan struktur undang-undang Malaysia dari Yang di-Pertuan Agong kepada raja-raja negeri-negeri, ke atas kerajaan persekutuan dan negeri serta badan-badan yang diberi kuasa untuk memerintah dan menguatkuasakan.

"Tiada peruntukan yang mengecualikan sesiapa pun daripada kedaulatan undang-undang.

"Bagi raja-raja, terdapat mahkamah khas, tetapi undang-undang ini adalah sama dengan undang-undang yang terpakai bagi rakyat biasa. Raja-raja juga harus menghormati undang-undang.

"Adalah tidak wajar melihat pelanggaran undang-undang yang dilakukan secara terang-terangan, dalam kepercayaan salah bahawa kekebalan telah diberikan," katanya.

Dr Mahathir menegaskan bahawa Malaysia adalah demokrasi, iaitu "pemerintahan rakyat oleh rakyat, dan untuk rakyat".

"Ini, dengan persetujuan umum, mengambil bentuk demokrasi parlimen dengan raja berperlembagaan di peringkat negeri dan persekutuan.

"Bagi ke arah ini, Perlembagaan dan undang-undang di peringkat yang berbeza telah diisytiharkan.

"Malangnya, beberapa pelanggaran undang-undang dilakukan tanpa tindakan yang diambil oleh agensi penguatkuasaan undang-undang.

"Dengan kata lain, kedaulatan undang-undang diabaikan.

"Hasilnya boleh dijangkakan. Rakyat menderita di atas ketidakadilan. Perniagaan tidak boleh dilakukan dengan baik. Harta telah dirampas. Tindakan luar biasa dan haram telah dilakukan," katanya.

Dalam pilihan raya umum pada Mei lalu, Pakatan Harapan berjanji untuk memulihkan kedaulatan undang-undang.

Dr Mahathir, bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah mengabaikan undang-undang apabila ia bersesuaian dengannya.

"Malah, undang-undang telah disalah guna untuk menindas rakyat," katanya, menjanjikan bahawa kerajaan Pakatan yang diterajuinya akan menegakkan undang-undang dan hak rakyat. - The Star

Dr Mahathir Mohamad

Artikel Berikut

Klik

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain