Malaysia Sangkal Dakwaan Melobi Pentadbiran Trump - Semasa | mStar

Malaysia Sangkal Dakwaan Melobi Pentadbiran Trump

KUALA LUMPUR: Kerajaan Malaysia pada Jumaat menjelaskan bahawa ia tidak mempunyai hubungan dengan mana-mana pihak yang mendakwa telah diupah untuk melobi pentadbiran Trump bagi pihaknya, seperti dilaporkan oleh media.

Setiausaha Akhbar kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Tengku SariffudinTengku Ahmad dalam satu kenyataan di sini berkata, baik Pejabat Perdana Menterti mahupun Kerajaan Malaysia tidak pernah mengarahkan, melantik atau mengikat kontrak dalam apa jua bentuk dengan pihak-pihak yang dikatakan itu iaitu Godfrey Group Ltd, the 45 Group atau Healy Baumgardner-Nardone.

Menurut laporan sebuah portal berita Malaysia, kerajaan Malaysia dikatakan telah mengupah sebuah firma dari Amerika Syarikat, dikenali sebagai 45 Group untuk melobi bagi pihaknya.

Portal berita itu yang memetik laporan dalam Daily Beast, laman web berita berpangkalan di New York, mendakwa bahawa firma tersebut telah menerima cek AS$250,000 (RM1.07 juta) pada 9 Mei dari sebuah syarikat Malaysia dikenali Godfrey Group Ltd seperti dilaporkan oleh Jabatan Keadilan Amerika Syarikat.

Firma itu diketuai oleh Healy Baumgardner-Nardone yang pernah berkhidmat bagi kempen pilihan raya bagi presiden Amerika Syarikat sekarang Donald Trump.

Walaupun beliau akhirnya berhenti berkhidmat bagi kempen itu, beliau dilaporkan masih mempunyai hubungan rapat dengan kalangan orang dalam pentadbiran Trump, menurut portal berita itu.

Tengku Sariffudin berkata, Malaysia sentiasa mengalu-alukan rakan dari seluruh dunia yang menyatakan sewajarnya bahawa Malaysia mempunyai ekonomi yang mesra perniagaan, terbuka kepada perdagangan dan pelaburan.

"Malaysia ialah sebuah negara majoriti Islam mengamalkan pendekatan kesederhanaan yang dibawah kepimpinan Perdana menteri Datuk Seri Najib Tun Razak, berdiri teguh dalam perjuangan menentang keganasan dan ekstremisme," kata beliau. - Bernama

Artikel Sebelum

Mufti Tak Salah Pun – KP JPJ

Artikel Berikut

Umat Islam Di Malaysia Berpuasa Sabtu

Artikel Berkaitan

Selamat Dimakan!

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain