Kedutaan Korea Utara Belum Beri Kerjasama - KPN

Tan Sri Khalid Abu Bakar
KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) masih tidak menerima maklumat daripada kedutaan mahupun kerajaan Korea Utara berhubung tujuh individu yang dikehendaki berhubung kes pembunuhan Kim Jong-nam.


Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata setakat ini pihak kedutaan Korea Utara belum memberikan sebarang kerjasama yang diminta PDRM bagi membantu siasatan kes itu.

"Mereka belum beri apa-apa kerjasama... kita akan maklum nanti apa tindakan polis seterusnya sekiranya mereka masih tidak memberikan kerjasama," katanya ketika dihubungi Bernama, Rabu.


Pada 22 Februari lepas, Khalid berkata polis akan meminta kerjasama daripada pihak berkuasa Korea Utara untuk menyerahkan empat suspek warga Korea Utara yang melarikan diri ke luar negara pada hari kejadian dan kembali ke negara asal bagi proses siasatan.


Khalid berkata pihak berkuasa negara itu perlu memberi kerjasama dan membenarkan polis menjalankan soal siasat terhadap kesemua suspek supaya siasatan kes itu dapat dilengkapkan.

Empat suspek Korea Utara yang dikatakan telah kembali ke Pyongyang ialah Ri Ji Hyon, 33, Hong Song Hac, 34, O Jong Gil, 55, dan Ri Jae Nam, 57.

Turut diburu ialah Setiausaha Kedua Kedutaan Korea Utara di Malaysia yang dikenali sebagai Hyon Kwang-song, 44, pekerja syarikat penerbangan Korea Utara (Koryo Air), yang dikenali sebagai Kim Uk-il, 37, dan suspek ketiga iaitu Ri Ji-U, 30, atau dikenali sebagai James.

Sementara itu, ketika diminta mengulas tindakan Korea Utara menghantar delegasi seorang pegawai kanannya ke Kuala Lumpur untuk berbincang dengan pihak berkuasa Malaysia mengenai hal berkaitan pembunuhan Kim Jong-nam semalam, Khalid berkata mereka tidak mempunyai keperluan untuk berjumpa dengan pihak polis sebaliknya berurusan dengan Wisma Putra.

Semalam, bekas Duta Besar Korea Utara ke Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) Ri Tong Il, tiba di Kedutaan Korea Utara di sini dan mengisytiharkan bahawa beliau akan menjadi jurucakap rasmi negara itu.

Tong Il berkata tugasnya tertumpu kepada tiga perkara termasuk meminta mayat Jong-nam diserahkan kepada Korea Utara, persoalan berhubung penahanan seorang rakyat Korea Utara oleh polis Malaysia dan 'hubungan persahabatan' di antara Pyongyang dan Kuala Lumpur.

Pada 13 Februari lepas, Jong-nam, abang pemimpin Korea Utara Kim Jong-un, dilaporkan berada di Lapangan Terbang Antarabangsa KL 2 (klia2) bagi menaiki penerbangan ke Macau apabila tiba-tiba dia dihampiri dua wanita yang dilapor menyapu mukanya dengan tangan mereka yang dipercayai disembur bahan beracun yang kemudian disahkan sebagai agen saraf VX.

Jong-nam, yang memegang pasport tertera nama Kim Chol, meninggal dunia dalam perjalanan ke Hospital Putrajaya.

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain