suria

Tiga Bulan SPRM Jejak KSU KKLW

PETALING JAYA: Tiga bulan selepas menjejaki beliau, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia-Rasuah (SPRM) mula bertindak dan menahan Ketua Setiausaha Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Mohd Arif Ab Rahman di kediamannya ketika beliau mahu keluar ke pejabat.

Jongkong emas, 150 beg tangan mewah, jam tangan berjenama dan mata wang asing ditemui selepas beberapa pegawai menggeledah kediamannya di USJ3, Subang Jaya, selama 12 jam.

Jongkong emas, mata wang Australia serta Eropah yang dirampas dianggarkan bernilai RM3 juta.

Antara beg tangan mewah yang ditemui adalah dari jenama seperti seperti Channel, Hermes, Dior, Louis Vuitton dan Gucci.

Beg-beg ini berada dalam lingkungan harga dari RM7,000 ke RM100,000 setiap satu.Ketika dihubungi, Timbalan Ketua Pesuruhjaya SPRM (Operasi), Datuk Azam Baki mengesahkan penahanan Mohd Arif, 59, dan anak lelakinya yang berusia 29 tahun di rumah mereka pada pukul 8 pagi Rabu.

Beliau berkata siasatan dilakukan kerana suspek disyaki terlibat dalam kes penyalahgunaan kuasa, rasuah dan pengubahan wang haram.

Difahamkan, SPRM akan menyiasat semua lawatan beliau ke luar negara dan perbelanjaan lain sama ada ia ditanggung atau telah dibayar oleh 'individu tertentu'.

Menurut sumber, Mohd Arif baru sahaja pulang dari bermain golf di Amerika Syarikat.

"Lebih ramai suspek akan ditahan tidak lama lagi untuk membantu siasatan," kata Azam.

Mohd Arif dan anaknya dijangka ditahan reman pagi Khamis.Difahamkan, SPRM sedang menyiasat 38 akaun simpanan dan semasa, serta sekurang-kurangnya tiga peti simpanan di beberapa bank berkaitan dengan kes ini.

Siasatan ini juga meliputi beberapa bidang tanah.

Sumber itu berkata, beberapa dokumen dari sebuah pejabat peguam di Puchong berkaitan dengan plot tanah itu turut dirampas.

Difahamkan bahawa keterangan isteri Mohd Arif yang berusia 57 tahun juga telah direkodkan, begitu juga anak perempuannya yang berusia 32 tahun dan seorang lagi anak lelakinya berusia 34 tahun.

Pasangan itu mempunyai enam orang anak.

Percubaan untuk menghubungi Mohd Arif bagi mendapatkan komen tidak berjaya.

Kunjungan ke rumah teres dua tingkat miliknya yang terletak di bahagian paling tepi kira-kira pukul 7 malam menunjukkan tiada sesiapa berada di sana.

Tiga kereta mewah berada di bahagian anjung rumah. Kawasan perumahan tersebut berpagar dan dikawal.

Sebuah kereta jenis Proton Perdana berada di hadapan rumah.

-fotoTHESTAR

Mohd Arif telah dilantik memegang jawatan dalam kementerian pada 16 Oktober 2015. Beliau juga adalah ahli lembaga syarikat berkaitan kerajaan.

Sebelum itu, beliau juga pernah berkhidmat sebagai ketua setiausaha di kementerian lain dan pernah menjadi timbalan ketua setiausaha dan pegawai kewangan negeri.

Beliau menyertai perkhidmatan awam pada 1981 sebagai Pegawai Tadbir dan Diplomatik.

Beliau adalah graduan Universiti Malaya.

Artikel Lain