Datuk Nafi Terlibat Dalam Pembunuhan Bill Kayong

MIRI: Seorang ahli perniagaan tempatan mengaku tidak bersalah di Mahkamah Tinggi di sini pada Rabu terhadap tuduhan bersubahat dalam pembunuhan setiausaha PKR Bill Kayong.

Datuk Stephen Lee Chee Kiang, 45, dituduh melakukan kesalahan itu bersama tiga yang lain di persimpangan lampu isyarat berhampiran E-Mart Supermarket di Jalan Kuala Baram pada kira-kira 8.20 pagi 21 Jun 2016.

Pesuruhjaya Kehakiman Dr Alwi Abdul Wahab menetapkan 9 Jan sebagai tarikh sebutan semula kes selepas peguam David Chua, yang mewakili tertuduh, memberitahu mahkamah bahawa Orlando Chua, seorang lagi peguam yang mewakili Lee, sedang cuti sakit di luar negara dan dijangka pulang ke tanah air minggu depan.

Lee dituduh mengikut Seksyen 109 Kanun Keseksaan, dibaca bersama-sama Seksyen 302 Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman mati mandatori jika disabitkan kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya Noor Fadzila Ishak bertindak bagi pihak pendakwa.

Lee akan dibicarakan berama-sama tiga tertuduh lain yang dibawa ke Mahkamah Tinggi di sini.

Pada 25 Nov, pembantu peribadi Lee, Chin Wui Ching, 50, dan pemilik pub Lie Chang Loon, 37, meminta dibicarakan terhadap tuduhan bersubahat dengan Mohamad Fitri Pauzi, 29, membunuh Bill, yang nama Islamnya, Mohd Hasbie Abdullah.

Mereka dituduh melakukan kesalahan itu di tempat dan pada tarikh sama, mengikut Seksyen 109, dibaca bersama-sama Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Tertuduh pertama, Mohamad Fitri, juga mengaku tidak bersalah pada 25 November terhadap tuduhan membunuh Bill di tempat dan pada waktu sama mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman mati mandatori jika disabitkan kesalahan.

Bill Kayong

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain