Stor Kilang Tayar Di Taiping Terbakar - Semasa | mStar

Stor Kilang Tayar Di Taiping Terbakar

Gambar hiasan.

TAIPING: Sebuah stor menyimpan tayar motosikal di kilang Everthrough Rubber Products Sdn Bhd di kawasan perusahaan Kamunting di sini terbakar petang Selasa.

Komandan Operasi dari Balai Bomba dan Penyelamat Taiping, Mohamed Habib Mohamad Dali berkata, pihaknya menerima panggilan mengenai kebakaran itu kira-kira pukul 6.46 petang. 

Katanya sebaik tiba, api telah merebak sehingga 75 peratus daripada keseluruhan stor di dalam kilang tersebut. 

"Kawasan stor itu juga dijadikan asrama yang menempatkan 194 pekerja warga Nepal, Myanmar dan Bangladesh, namun mereka semua selamat," katanya ketika ditemui pemberita di lokasi kejadian pada Selasa malam.

Beliau berkata, operasi memadam dan mengawal kebakaran yang masih berjalan ketika ini melibatkan 82 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Bagan Serai, Taiping, Kuala Kangsar dan pasukan bomba sukarela selain polis. 

Sementara itu, pengawal keselamatan stor berkenaan, Ahmad Nazim, 49, berkata kebakaran bermula dari bahagian belakang stor dan hanya menyedarinya setelah diberitahu oleh pekerja. 

"Saya terus memeriksa di belakang dan mendapati api sedang marak dengan pantas lalu saya segera menghubungi bomba bagi mendapatkan bantuan," katanya. - Bernama

Artikel Berikut

KPDNKK Kaji Semula Akta Koperasi - Hamzah

Artikel Berkaitan

Artikel Lain